logo F1online.sk

Wolff vysvetľuje záhadnú výmenu šasi medzi Hamiltonom a Bottasom: Bolo to plánované

Valtteri Bottas pred Lewisom Hamiltonom
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2021

Valtteri Bottas do súťažného víkendu vo Francúzsku vstúpil so šasi, ktoré v celom doterajšom priebehu sezóny využíval Lewis Hamilton, Brit zas dostal to, s ktorým Valtteri Bottas odjazdil posledné tri veľké ceny. Čo touto výmenou Mercedes sleduje? Podľa vyjadrení tímu šlo o plánovaný ťah…

Čas od času sme vo Formule 1 svedkami toho, že tím sa s cieľom pozdvihnúť sebavedomie jedného zo svojich jazdcov po sérii slabších výsledkov uchýli k výmene jeho šasi. Niekedy to pilotovi pomôže psychologicky, ak je presvedčený, že s jeho monopostom niečo nie je v poriadku, niekedy aj fyzicky, ak sa neskôr objaví na šasi poškodenie. Dosť často však takáto výmena neprinesie žiaden výsledok; tímy totižto po každých pretekoch šasi kontrolujú a testujú.

A hoci Valtteri Bottas v úvode sezóny zrovna neohúril, podľa Tota Wolffa výmena nemala nič spoločné s Fínovými výkonmi či jeho prípadnými sťažnosťami. Vraj išlo o výmenu s cieľom neodjazdiť na jednom šasi priveľa kilometrov, čo by mohlo viesť k postupnej strate výkonu. “Neustále si vymieňajú súčiastky, aj toto bolo súčasťou plánu — preniesť si šasi aj do druhej sezóny, aby sme na jednom nenaakumulovali milióny kilometrov. V podstate to bolo súčasťou plánu.”

Toto vysvetlenie, ktoré Mercedes ponúkol už vo štvrtok, otvára otázku, ako chce vlastne Mercedes pošetriť jedno šasi, keď obe boli na trati už v Baku a obe budú v prevádzke aj vo Francúzsku? Tým, že si jednotlivé strany garáže vymenili šasi, sa za predpokladu, že obaja dokončia preteky, počet najazdených kilometrov na oboch z nich zvýši.

Wolff následne naznačil, že skutočný dôvod môže byť iný. “Ale je fajn získať túto spätnú väzbu,” plynule nadviazal na svoje predchádzajúce slová. “A ak to upokojí jazdcovu myseľ, máme aj záložné šasi, ktoré je úplne nové — kedykoľvek ho vieme využiť.”

Mercedes bude v noci dumať nad tým, či Hamiltonovi predsa len nenasadí spomínané záložné šasi. Práve on sa z dvojice strieborných šípov totižto po výmene sťažoval najviac, hoci neukazoval prstom priamo na pôvodné Bottasovo šasi.

“Išlo o šasi, ktoré bolo v Monaku vynikajúce, Valtteri sa na ňom kvalifikoval vpredu,” poznamenal na margo šasi, ktoré teraz dostal Hamilton, šéf Mercedesu. “Ale nikdy neviete (či sa neobjavia odlišnosti).”

“Počúvate, čo hovoria inžinieri, a tí tvrdia, že všetko bolo otestované a všetko je pevné, nemali by byť medzi nimi žiadne odlišnosti. Ak má však pilot pocit, že to nie je tak, tak určite to nestojí za to snažiť sa ho presvedčiť. Proste ho musíte vymeniť,” dodal Wolff na túto tému, azda i ponúkajúc vysvetlenie: V sobotu môže Hamilton dostať ako tímová jednotka úplne nové šasi.