logo F1online.sk

Seidl zacielil jednotlivé tímy: Riaďte sa nariadeniami Pirelli a nebudete mať problém

Andreas Seidl
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2021

Čo presne sa s pneumatikami Pirelli na Veľkej cene Azerbajdžanu vlastne stalo, zostane možno už navždy záhadou. Tímy, ktorým gumy talianskeho dodávateľa zlyhali, svoju kritiku namierili pochopiteľne do Turína. No podľa značnej časti konkurencie majú práve oni „maslo na hlave“ a podľa šéfa McLarenu, Andreasa Seidla, by mali odkryť svoje karty.

Záver je jasný, tímy nič neporušili. S tým sa život vo Formule 1 posúva ďalšieho víkendu. Avšak pochybnosti o tom, že sa jednotlivé stajne „hrajú“ s tlakmi v pneumatikách až na hranici toho, čo je ešte bezpečné zostávajú. Šéf McLarenu Andreas Seidl sa v tomto smere postavil na stranu Pirelli.

„Čo je dosť frustrujúce je chýbajúca transparentnosť o tom, čo sa tam vlastne stalo. Pokiaľ ide o bezpečnosť, tak toto je pre nás kritická téma,“ vyhlásil Seidl. „V minulosti to pre nás bola zakaždým dobrá skúška. Keď sa niečo také stane, je potrebná otvorenosť smerom k tímom, no to sa teraz nestalo. To je trochu frustrujúce.“

Seidl preto so svojou kritikou necieli na Pirelli. Tímy podľa neho potrebujú od FIA absolútnu otvorenosť. Svoje znepokojenie vyjadril aj Marcin Budkowski z tímu Alpine, ktorému sa vôbec nepáči, že sa tímy pohrávajú s úrovňou tlaku v pneumatikách a tým aj s bezpečnosťou svojich pilotov.

Vzduch je nasiaknutý kritikou na adresu Pirelli, k čomu sa my nepripojíme. Podľa nás poskytli bezpečný produkt. Pozrite sa napríklad na naše auto v Baku. Ak bolo vaše auto v súlade s pravidlami a riadili ste sa nariadeniami Pirelli, potom ste s gumami nemali žiadny problém,“ povedal Seidl.

„To by podľa mňa bolo pre všetkých v padoku najlepšie, otvorenosť voči všetkým tímom v tom, čo sa stalo a čo spôsobilo tieto zlyhania,“ dodal Seidl.