logo F1online.sk

Prvý francúzsky tréning pre Bottasa a Mercedes. Viacero pilotov mimo trať

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2021

Francúzsky víkend nám nezačal práve vo svetle piatkovej pohody neďaleko Stredozemného mora. Viacero pilotov zápasilo s novým asfaltom a reprofilovanými zákrutami. Veľmi zradnou sa ukázala najmä zákruta číslo dva. Komplikácie sa nevyhli ani tým najlepším, vrátane najrýchlejšieho muža prvého voľného tréningu, Valtteriho Bottasa.

Úvodná polovica voľného tréningu bola dosť rozpačitá. Hneď v prvých dvoch minútach sa „roztočili“ Mick Schumacher a Júki Cunoda. Nemecký mladík dokonca obtrel svoj Haas o bariéru a nasledujúce minúty strávil v boxoch.

Pozornosť sa okamžite upriamila na druhú zákrutu. Tam bude riaditeľstvo pretekov veľmi pozorne strážiť traťové limity a pomohlo si nepopulárnymi „klobásovými“ obrubníkmi. Práve na tie si nabehol Valtteri Bottas a poriadne prečesal svoj Mercedes. Jeho tím sa následne ústami Rona Meadowsa obrátil na riaditeľa pretekov Michaela Masiho a odkázal mu, že Valtteri bol mimo trať len o meter a na aute sú škody za desaťtisíce, možno státisíce eur.

Nebol to pritom jediný výjazd mimo trať. V hodinách sa ocitli aj Sebastian Vettel alebo Carlos Sainz. Prvý menovaný svoje auto aj oprel o bariéru.

Výsledková listina zatiaľ naznačuje predpovedaný scenár. Keďže Paul Ricard sa radí k „tradičným“ okruhom, očakávame veľmi silný Mercedes. To potvrdzujú aj výsledky s Valtterim Bottasom na prvom a Lewisom Hamiltonom na druhom mieste. Za nimi sa nachádzajú piloti Red Bullu, piaty je Esteban Ocon.

Až v druhej desiatke nájdeme oboch jazdcov Ferrari. Charles Leclerc tímu počas tréningu adresoval, že sa s autom nesmierne trápi a Carlos Sainz skončil v hodinách, kvôli čomu kompletne odpísal jednu sadu mäkkých pneumatík.