logo F1online.sk

Giovinazzi mal v roku 2016 na stole ponuku od Mercedesu

Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2021

Taliansky pretekár Antonio Giovinazzi bol vo svojich juniorských časoch považovaný za jedného z najtalentovanejších pretekárov svojho ročníka. Je vicemajstrom európskej Formuly 3 z roku 2015 i vicemajstrom GP3 ročníka 2016. Na konci toho roka si tak vyslúžil podpis kontraktu s Ferrari.

Znie to trochu zvláštne, no Giovinazzi podpísal zmluvu s Ferrari až na sklonku svojej juniorskej kariéry. Treba však mať na pamäti, že v roku 2016 neprikladala Scuderia takú pozornosť mladým jazdcom ako je tomu dnes. Prepojenie talianskeho pretekára na taliansky tím je celkom logické, no Giovinazzi mal v tom období aj iné atraktívne ponuky. Pre Gazzetta dello Sport to odhalil Antoniov otec Vito.

„Na konci roka 2016 sa pripojil k Ferrari po dohode so Sergiom Marchionnem,“ povedal Giovinazzi senior. „Začiatkom roku 2017 mu Maurizio Arrivabene oznámil, že nastúpi na úvod sezóny s tímom Sauber, ktorému pre zranenie chrbta vypadol Pascal Wehrlein.“

Giovinazziho premiéra na Veľkej cene Austrálie bola vydarená, keď v Melbourne finišoval na dvanástom mieste. Ďalšie preteky v Šanghaji však už z jeho strany neboli vôbec dobré. Antonio počas víkendu hneď dvakrát tvrdo havaroval. Na tretie podujatie v Bahrajne sa už vrátil uzdravený Wehrlein.

„V Austrálii skončil môj syn na peknom dvanástom mieste, čo bol skvelý výsledok. Gratuloval nám k nemu dokonca aj Toto Wolff,“ hovorí Vito Giovinazzi. „Ešte predtým než Antonio podpísal s Ferrari, nám Toto volal s ponukou na podpis zmluvy s Mercedesom. Z Antonia sa mal stať tretí pilot tohto tímu a mal dostať miesto v Mercedese v šampionáte DTM. Jeho srdce však bije pre Ferrari a urobil rozhodnutie, ktoré považoval za správne.“

Dnes môžeme už len odhadovať, ako by sa kariéra talianskeho pretekára vyvíjala, keby nakoniec Mercedesu kývol. Všetci však vieme, aký bol osud Pascala Wehrleina, ako musel Esteban Ocon stráviť rok na „lavičke náhradníkov“ a ako čaká na svoju šancu v hlavnom tíme George Russell. Giovinazziho rozhodnutie podpísať s Ferrari sa tak s odstupom času javí ako to správne.

„Podľa mňa Antonio doteraz naplnil svoj potenciál len na 80 percent. Stále môže rásť a zlepšovať sa. V tomto roku určite chce poraziť Kimiho v celkovom hodnotení šampionátu. Musí ďalej jazdiť tak ako doposiaľ a potrebuje, aby sa šťastie a voľba stratégia priklonili na jeho stranu,“ povedal Vito Giovinazzi.

„Antonio chce vo Formule 1 zostať mnoho rokov. V Alfe Romeo je veľmi šťastný, no v hĺbke duše sníva o boji o titul. Vždy mi hovorí, že najradšej by oň bojoval s Ferrari, ale nemal by pred ostatnými zatvárať dvere,“ dodal.

Súvisiace články