logo F1online.sk

Seidlovi sa prístup Racing Pointu nepáči, protest však nechystá

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2020

Jednou z najzaujímavejších epizód reštartovanej sezóny Formuly 1 bude zaiste aj sledovanie výkonov „ružových Mercedesov“, teda tímu Racing Point. A keď nápadnú vizuálnu podobu doplnila ešte aj veľmi dobrá výkonnosť monopostov, súperi pochopiteľne začali hromžiť.

Najviac dotknuté touto situáciou sú tímy McLaren a Renault, ktoré si to s Racing Pointom zrejme rozdajú o korunu v strede poľa. Kým však McLaren a Renault sú plne nezávislé, stajňa zo Silverstone nakupuje od Mercedesu veľkú časť dielov. To je samozrejme v rámci pravidiel, ale čo ak boli prekročené a Mercedes svojmu zákazníkovi poskytol ešte niečo navyše? Potom tu samozrejme je priestor na sťažnosti a napríklad Cyril Abiteboul ešte začiatkom roka avizoval, že nebyť prerušenia sezóny, FIA by už mala na stole protest zo strany francúzskeho tímu. Jeho (ešte stále) zákazník však nič také nechystá.

„Môžem hovoriť len za nás,“ povedal boss McLarenu Andreas Seidl reportérom The Race. „Z našej strany nie je absolútne nijaký úmysel podávať akýkoľvek protest, pretože si myslím, že nemáme žiadne základy pre akúkoľvek argumentáciu.“

„Mercedes a Racing Point sa rozhodli vydať touto cestou, ak mám byť úprimný, myslím, že v pravidlách je miesto, ktoré im umožňuje urobiť to, čo urobili.“

Spolupráca medzi tímami Mercedes a Racing Point je naozaj úzka. Stajňa Lawrenca Strolla dokonca využíva aj veterný tunel majstrovského tímu.

„Páči sa mi to? Samozrejme, že nie. Ale zároveň ak sa pohybujú v intenciách pravidiel, teda zdieľanie veterného tunela a podobne, potom nie je dôvod na sťažnosti,“ povedal Seidl.

„Podľa mňa si to Formula 1 potrebuje smerom do budúcnosti lepšie vyjasniť. Nájsť určité limity toho, čo sa smie a čo nie. Práca Racing Pointu si zaslúži náležitý rešpekt. Už v minulosti preukázali, že sú úspešní aj napriek obmedzeným zdrojom.“

„A nakoniec, radšej sa sústredím na nás. Presne vieme, čo musíme urobiť, aby McLaren urobil ďalší krok vpred. Svoju energiu tak nasmerujem týmto smerom, aby som pomohol tímu,“ uzavrel Seidl.