logo F1online.sk

Šialený triler v Baku pre Sergia Péreza, na pódiu ešte Vettel a Gasly

Max Verstappen
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2021

V sobotnej kvalifikácii sa nám karty pre nedeľnú Veľkú cenu Azerbajdžanu rozdali viac ako zaujímavo. Samotné preteky však boli ešte zaujímavejšie. Síce to vyzeralo na prvé double Red Bullu od Veľkej ceny Malajzie 2016, avšak do výsledkov dnes významne prehovorili pneumatiky Pirelli. Tie zradili hneď dvojicu pilotov a zapríčinili dve veľké nehody. Defekt ľavej zadnej pneumatiky poslal do múru Lancea Strolla, no čo je pre vývoj šampionátu dôležitejšie, štyri kolá pred koncom aj vedúceho Maxa Verstappena. Tomu osud vzal z rúk takmer isté víťazstvo. Už to vyzeralo na ďalšiu ohromnú smolu pre Maxa a ohromné šťastie pre Lewisa. Sedemnásobný šampión však ponúknutú príležitosť zahodil. Hamilton sa pri reštarte odrazil dobre, avšak nedobrzdil do prvej zákruty, zamieril do výbehovej zóny a skončil bez body. Druhé miesto tak napokon patrí Sebastianovi Vettelovi a tretie Pierrovi Gaslymu.

Do nedeľných pretekov štartoval z pole position Charles Leclerc. Ten sa odrazil dobre a v úvode si vedenie podržal, nie však na dlho. Už v druhom kole ho totiž Lewis Hamilton s využitím zákrytu predbehol. Max Verstappen nasledoval v siedmom kole a v deviatom aj Sergio Pérez. Práve Mexičan bol v úvode pretekov skutočnou hrozbou. Po štarte predbehol Sainza, Gaslyho a nakoniec aj Leclerca. Checo sa potom dokázal dvojice Hamilton – Verstappen udržať. Na niečo také v Red Bulle nie sú zvyknutí od odchodu Daniela Ricciarda.

Pit stopy odštartovali v 10. kole vo Ferrari. Mercedes nasledoval v 12. okruhu, keď povolal Lewisa Hamiltona. Ten však bol pozdržaný Pierrom Gaslym a u mechanikov zostal až 4,6 sekundy. Red Bull neváhal a Maxa okamžite povolal do boxov. Chybu (alebo skôr smolu) Mercedesu sa „červeným býkom“ podarilo využiť a Holanďan sa pohodlne posunul do čela. Pomalý pit stop a možno aj problém so zahrievaním pneumatík obhajcov titulu využil dokonca aj Pérez. Ten išiel do boxov o dve kolá neskôr než Hamilton, jeho zastávka trvala 4,3 sekundy, no napriek tomu sa dokázal pred Hamiltona dostať.

Vo Ferrari medzitým počítali straty. Leclerc išiel do boxov ako prvý, no stratil pozíciu na úkor Pierra Gaslyho, ktorému vyšiel overcut. Ešte horšie na tom bol Carlos Sainz, ten sa nevošiel do ôsmej zákruty, musel využiť výbehovú zónu a prepadol sa. V nasledujúcich kolách zvádzal súboj s Antoniom Giovinazzim o trináste miesto.

V 18. kole zamieril do boxov ako posledný Sebastian Vettel. Na trať sa vrátil za Charlesa Leclerca na siedme miesto. V tom čase sa už Hamilton tlačil na Péreza. Britský pretekár sa tímu posťažoval, že sa nedokáže držať svojho súpera v prostrednom sektore. Lewis sa naozaj nemohol dostať dosť blízko nato, aby na cieľovej rovinke využil DRS.

S blížiacou sa polovicou pretekov sa nám poradie stabilizovalo. Hamilton sa trápil za Pérezom, Bottas za Norrisom a Sainz za Giovinazzim. Napriek dlhočiznej rovinke však predbiehacie manévre chýbali. Ako prvý prelomil smolu v 23. kole Sainz, ktorý prekonal pilota Alfy Romeo. Carlos následne pokoril aj Alonsa.

Z driemot nás v 31. kole vytrhol Lance Stroll, ktorý tvrdo havaroval na cieľovej rovinke. Príčinou nehody bol pravdepodobne defekt ľavej zadnej pneumatiky. Na trať vyšiel safety car a karty sa rozdali nanovo.

Preteky boli reštartované v 36. kole. Poradie v najlepšej trojke sa nezmenilo, útočný mód však aktivoval Sebastian Vettel, ktorý v prvom kole po reštarte prekonal ako Leclerca, tak Gaslyho a zaradil sa na štvrté miesto. Naopak „mód spiatočka“ zaradil Bottas, ktorý z nejakého dôvodu nezašiel pod safety carom do boxov a v 39. kole sme ho evidovali na štrnástom mieste za Antoniom Giovinazzim.

Už to vyzeralo, že budeme sledovať vláčik až do cieľa pretekov. Štyri kolá pred koncom však na cieľovej rovinke došlo k defektu ľavej zadnej pneumatiky (tej istej ako v prípade Strolla) na monoposte Maxa Verstappena. Holanďan takto nešťastne prišiel o takmer isté víťazstvo. Preteky boli prerušené, vďaka čomu mohol každý tím vymeniť pneumatiky.

Čakal nás tak trojkolový šprint do cieľa. Červené svetlá zhasli a Lewis Hamilton sa odrazil fantasticky. Do prvej zákruty bol dokonca o pár centimetrov pred Pérezom, ale nedobrzdil, minul apex a musel využiť výbehovú zónu. Prepadol sa tak až na posledné miesto. Pódiové priečky tak prenechal Sebastianovi Vettelovi a Pierrovi Gaslymu. Na Francúza síce ešte útočil Charles Leclerc, ale neuspel a skončil štvrtý. Piate miesto patrí Norrisovi, šieste Alonsovi, siedme Cunodovi, ôsme Sainzovi, deviate Ricciardovi a desiate Räikkönenovi. Môžeme zrejme férovo povedať, že na hanebnom dvanástom mieste dnes finišoval Valtteri Bottas, Hamilton skončil pätnásty.

https://pbs.twimg.com/media/E3NMx7oXwAUS0v2?format=jpg&name=medium