logo F1online.sk

Bottas opatrne: Niečo nie je v poriadku

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

Valtterimu Bottasovi po sobote nezostáva iné len bezradne rozhodiť rukami. Spolu s tímom robili to aj ono, no na rozdiel od Hamiltonovej strany garáže nedokázali dostať monopost do konkurencieschopného stavu. Fín opatrne naznačuje, že niečo s jeho autom nie je v poriadku.

Bottas v tretej časti kvalifikácie najskôr pomohol Lewisovi Hamiltonovi k lepšiemu času, keď mu poskytol vzduchový vak. Pri druhých pokusoch sa preto snažil zaradiť aspoň za jeden ďalší monopost, aby aj on v treťom sektore niečo získal, no nakoniec mu to nebolo nič platné. Jeho snahy zmarila červená vlajka.

Je však otázne, do akej miery by to Bottasovi pomohlo. Podľa inžinierov Mercedesu sa v ideálnej konštelácii monopostov dá v treťom sektore získať šesť desatín sekundy jazdou v zákryte, no Valtteri Bottas stratil na pole position až 1,441 sekundy, na Lewisa Hamiltona len o dve desatiny menej.

To je strata, ktorú si desiaty Bottas nevedel vysvetliť. “Bola to presne podľa očakávaní chaotická kvalifikácia plná červených a žltých vlajok. Ja som podobne ako mnohí ďalší nestihol posledný pokus, ale niečo nie je v poriadku. Rýchlostne strašne strácam a nemám ani poňatia prečo. Nemám na to žiadne vysvetlenie.”

Valtteri Bottas sa počas tretieho tréningu vo vysielačke sťažoval na to, že nech inžinieri menia nastavenia ako chcú, on vo svojom aute necíti žiadne zlepšenie. V Mercedese si tak Hamilton s Bottasom vymenili pozície z Monaka, kde podobne tápal jeho úspešnejší kolega.

“Strácam v každej zákrute. Ak na to zatlačím, tak skončím v bariére. Som teda na limite,” pokračoval Bottas nepriamo naznačujúc, že jeho monopost má v sebe zlomyseľného škriatka. “Je to zvláštne. Keď sme sem prichádzali, tak sme si mysleli, že budeme bojovať vpredu. Lewis je vpredu, je uprostred toho súboja, nuž a ja by som tam mal byť tiež.”

“Nemám na to vysvetlenie. Myslím si, že niečo je zle. Teraz sa tomu pokúsim čo najlepšie porozumieť. Zajtra sa v týchto pretekoch môže stať čokoľvek. Objavia sa príležitosti,” obrátil zrak smerom dopredu štvrtý muž priebežného poradia šampionátu.

Súvisiace články