logo F1online.sk

Kvjat po jazdách v Imole: Až príliš sa pokúšame o dokonalé okruhy

Daniil Kvjat na testoch v Imole
© Alpha Tauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2020

Vyskúšať si legendárnu Imolu v súčasnom monoposte Formuly 1, to sa dnes nepošťastí každému. Pandémia koronavírusu však takúto príležitosť poskytla pilotom tímu AlphaTauri a Daniil Kvjat si tento taliansky okruh nevie vynachváliť.

O Imole môžete povedať veľa negatívnych vecí alebo negatívnych stránok. Jedno je však nepopierateľné, táto trať dýcha históriou a pre nejedného tradičného fanúšika Formuly 1 predstavuje posvätné miesto.

„Je to skvelá trať. Už som si ju v minulosti vyskúšal a Imolu som vždy som ju považoval za veľmi vzrušujúci okruh,“ povedal novinárom v Rakúsku Daniil Kvjat. „Je to taký old-school, hrboľatá trať so špecifickými obrubníkmi.“

„Môžeme sa z toho naučiť, že striedať okruhy až príliš často a robiť ich všetky až príliš na jedno kopyto, všade inštalovať rovnaké obrubníky, obávať sa hrboľatého asfaltu a pokúšať sa na každej trati o dokonalosť… skrátka, to je podľa mňa nesprávna cesta pre Formulu 1 aj motoršport,“ vyhlásil Kvjat.

„Takže v tomto smere je Imola skvelá. Bola to radosť si tam zajazdiť. Zákruty ako Acque Minerali, kde je veľmi rýchly nájazd, vám naplnia žily adrenalínom. Boli to skvelé emócie.“

Imola stále bojuje o to, aby sa do tohtoročného „koronakalendára“ trochu senzačne prepracovala. Liberty Media totiž zvažuje možnosť pokračovať v sezóne v Európe aj po Veľkej cene Talianska začiatkom septembra. V hre sú napríklad aj Mugello, Hockenheim alebo portugalské Algarve. Je tu však množstvo pochýb, či je Imola tou správnou voľbou. Samozrejme, pre jazdcov je táto trať veľmi vzrušujúca, ale je tiež dosť úzka na dnešné monoposty. Fanúšikovia by však inokedy tak žiadanú šou obetovali, len nech sa F1 ešte aspoň raz vráti na tento mýtický okruh.

Súvisiace články