logo F1online.sk

Alonso s veľkým povzdychom: Možno je to ťažšie než som očakával

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2021

Fernando Alonso sa na svoj návrat do Formuly 1 veľmi tešil. Po dvojročnej prestávke a s čistou hlavou sa vrátil ku koreňom, k tímu, s ktorým získal svoje dva tituly majstra sveta. Po piatich pretekoch však jeho výsledky nie sú také, aké si „El Nano“ pred štartom sezóny predstavoval.

Ťažké to majú nováčikovia, ťažké to majú piloti, ktorí v zime zmenili tím a ťažké to má i Alonso. Ten vlastne spadá do oboch týchto kategórií. Aj on sám pred sezónou povedal, že mu bude trvať tri alebo štyri preteky, kým si na všetko opäť zvykne. Práve máme za sebou piate podujatie a ten starý dobrý Fernando stále nikde. Ako sám priznal „tri alebo štyri preteky“ boli skrátka príliš optimistickým cieľom.

„Ak mám byť úprimný, tak som ani sám nečakal, že si užijem toľko radosti a vzrušenia,“ prehlásil Alonso v rozhovore pre portál RACER. „Každé kolo v aute si užívam. Baví ma aj celá príprava, mítingy s tímom, na ktorých rozoberáme nastavenia. Skrátka si užívam presne to, čo predtým bola najhoršia časť víkendu. Takže nielen čas na trati, ale aj čas mimo nej si užívam viac než v minulosti. Dosť ma to prekvapilo, pretože pocity sa pochopiteľne naplánovať nedajú.“

„Nuž a teraz k pretekaniu a mojim výsledkom…“ – v tomto momente si Alonso zhlboka povzdychol a pokračoval – „Možno je to o niečo ťažšie než som pôvodne očakával. Nemyslel som si, že výsledky prídu automaticky. Vedel som, že hodiny na simulátore a testy v Abú Zabí a Bahrajne budú veľmi potrebné. Stále však mám problém vyťažiť maximum z potenciálu auta.“

„Myslím, že to trochu súvisí aj s filozofiou Renault/Alpine. Väčšina jazdcov, ktorí prišli do tohto tímu, sa vo svojej prvej sezóne trápili. Niečo tam možno je a myslím, že máme nejaké nápady pokiaľ ide o to, čo je za tým. Keď som podpisoval zmluvu s týmto tímom, hovoril som si, že to potrvá tak tri štyri preteky a budem schopný jazdiť na sto percent. Teraz si hovorím, že to potrvá tak osem alebo deväť pretekov,“ povzdychol si Alonso.