logo F1online.skF1online.sk

McLaren si vyžaduje špeciálny jazdecký štýl, ktorý Ricciardovi nie je prirodzený

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 5. 2021

McLaren do Daniela Ricciarda veľa investoval. Podpísal s ním trojročný kontrakt a prezentoval ho ako ďalšieho človeka, ktorý môže vrátiť tradičnú britskú stajňu na vrchol. Úvod Austrálčanovho pôsobenia v McLarene však môžeme označiť prinajmenšom za rozpačitý.

V kvalifikačnej bilancii síce Ricciardo vedie nad Landom Norrisom 3:2, v tej pretekovej však výrazne stráca. Ricciardo prehráva na body 24:56 a Norrisa zdolal v pretekoch len raz.

Vidíme v McLarene trend z Red Bullu? Aj tam auto sedí Maxovi Verstappenovi, ktorý v podstate vyrastal v rodine Red Bullu. Podobné je to v prípade Landa Norrisa, ktorý si v McLarene prvýkrát zajazdil v tréningoch už v roku 2018. Jemu súčasný monopost sedí a dokáže z neho dostať absolútne maximum, kým Ricciardo sa trápi.

Prispôsobí sa Ricciardo McLarenu, alebo sa ten bude snažiť upraviť auto podľa jeho potrieb? Mohlo to byť kontraproduktívne, ak by tým utrpel celkový výkon…

„Ak chcete z nášho auta dostať skutočnú rýchlosť, potrebujete špeciálny jazdecký štýl, ktorý však nie je Danielovi prirodzený. Preto preňho nie je ľahké dať dokopy rýchle kolá a vyťažiť z monopostu potrebný výkon,“ vysvetľuje šéf tímu Andreas Seidl.

McLaren v Monaku utešoval Ricciarda a snažili sa zostať na pozitívnej vlne. Do Ricciarda veľa investovali a je v ich najlepšom záujme, aby mu situáciu uľahčili. „Jednoducho musíme makať ako jeden tím a zostať pokojní. Potrebujeme urobiť dve veci. Prvou je ešte lepšia adaptácia Daniela do nášho auta, pretože on sám vidí, že v aute je potenciál, čo je preňho pozitívne. Zároveň sa však musíme ako tím pokúsiť pomôcť mu, aby opäť získal ten prirodzený pocit. Práve ten pocit jazdec potrebuje, aby bol rýchly.“

Stále sme v úvode sezóny a pred nami je ešte 18 pretekov, počas ktorých môže Daniel Ricciardo dokázať, že stále patrí medzi najužšiu špičku.

„Teraz je dôležité Monako hodiť za hlavu a koncentrovať sa na Baku. Ak sa pozriete na začiatok sezóny, tak sme odvtedy spolu s Danielom urobili niekoľko dobrých krokov dopredu,“ uzavrel Andreas Seidl.

Súvisiace články

Diskusia