logo F1online.sk

Baku ohľadom Miami: Je ťažké špekulovať o kalendári na budúci rok

Veľká cena Miami
© FIA
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko26. 5. 2021

Veľká cena v Miami je na pláne už v nadchádzajúcom kalendári Formuly 1, pre rok 2022. Napriek mnohým obmedzeniam v minulom, aj aktuálnom ročníku, na budúci rok by sme sa mohli dočkať viacerých podujatí aj s divákmi. Takto vidí prepojenie s podujatím v Miami organizátor nadchádzajúcej veľkej ceny na mestskom okruhu v Baku.

Baku sa objavilo v kalendári Formuly 1 po prvýkrát v roku 2016. Pôvodný aprílový termín z rokov 2018/2019 vystriedal júnový termín v roku 2021. Táto veľká cena mala byť pôvodne prepojená s podujatím v Kanade, predtým, než do zmien v kalendári zasiahla pandémia koronavírusu. Už na budúci rok by mohlo byť Baku prepojené aj s podujatím v Miami, približne v polovici júna.

„Pokiaľ ide o to, že my sme v júni … leteli sme z Baku do Kanady, a Baku – Miami je takmer identické (čo sa týka vzdialenosti), takže sme to dokázali už predtým,“ povedal šéf mestského okruhu v Baku Arif Rahimov.

„Ak budú preteky v Miami v júni, môžu byť prepojené s Kanadou, čo je logisticky možné a nie je to extrémne komplikované. Je to menej komplikované ako Baku – Kanada alebo Baku – Miami, nevieme, aké preteky budú v poradí (v kalendári),“ pokračuje Arif.

„Je ťažké špekulovať o kalendári na budúci rok, pretože toľko vecí sa mení a tento rok je neistý,“ povedal Rahimov. „Všeobecne platí, že ak sme blízko k podujatiam v Miami alebo v Kanade, myslím si, že to predstavuje trochu problém pre ľudí ako ste vy (v padoku), ktorí cestujú z jedného podujatia na druhé.“

Formula 1 sa rozširuje a tento rok uvidíme celkovo až 23 pretekov. Rovnaký počet by sa mal odohrať aj na budúci rok a Arif Rahimov si myslí, že práve počet pretekov Azerbajdžan neohrozí, pokiaľ nepôjde o podujatia v blízkom okolí okruhu v Baku.

„Myslím si, že pre davy ľudí, to závisí od regiónov,“ pokračuje šéf podujatia v Baku. „Ak budeme mať 25 pretekov, ale napríklad 5 nich bude v USA, nemáme veľa fanúšikov z tejto časti sveta. Ale ak nám pribudne 5 podujatí na Blízkom východe, fanúšikovia z okolitých krajín by boli presmerovaní na iné podujatie, to by bol problém.“