logo F1online.sk

Norris je spokojný: Vyzeralo to ako kolo na pole position

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 5. 2021

Na jednej strane neočakávané vypadnutie Daniela Ricciarda v Q2, na druhej najlepšie kvalifikačné umiestnenie McLarenu v Monaku od roku 2012. Jedna strana garáže britského tímu bola v sobotu rozhodne spokojná, a bola to tá, v ktorej má auto odparkované Lando Norris.

Lando Norris v Q2 nadelil tímovému kolegovi šesť desatín sekundy a bol to on, kto držal vlajku McLarenu. Na konci z toho bolo pekné piate miesto s minimálnou stratou na úplnú špičku.

„Skutočne dobrá kvalifikácia! S piatym miestom som spokojný. Stratil som len dve desatiny na prvé miesto a možno pol desatiny na druhé. Cítim, že som odjazdil dobré kolo, nemyslím si, že z auta sa dalo dostať ešte oveľa viac,“ povedal Lando Norris.

Mladý Brit mal na Q3 dve čerstvé sady mäkkých pneumatík. Opäť však využil len jednu. Norris totiž nejazdil rýchle kolá hneď po výjazde z boxov, ale snažil sa postupne zahrievať svoje pneumatiky. A keďže v prvom takomto pokuse ho spomalila premávka, tak sa namiesto prezutia rozhodol pokračovať na už použitej sade. Napokon sa to vyplatilo, pretože v závere ešte zrýchlil svoj čas, čo iní, ktorí doplatili na nehodu Leclerca, už nedokázali.

„Som skutočne šťastný. Síce si uvedomujem, že ak by sme robili niečo iné, možno by sme získali tú pol desatinu a získali pár pozícií, no je to ťažké. V poslednom pokuse v Q3 som trochu zariskoval, ale vyplatilo sa. Určite to bolo jedno z najlepších kôl v mojej kariére. Vyzeralo to ako kolo na pole position.“  

Pre Landa Norrisa sú to druhé preteky v Monaku v kariére. V tých prvých sa nedostal do Q3 a nebodoval, teraz si však mestskú trať užíva. „Je tu neskutočne veľa adrenalínu. Ani neviem, čo cítim, len idem do zákruty, žmurknem, potom príde ďalšia zákruta. Všetko sa deje tak rýchlo,“ usmieval sa mladý Brit.

Lando Norris je do pretekov optimisticky naladený. V prípade, ak by Charles Leclerc musel meniť prevodovku, by dokonca štartoval štvrtý. „Moje srdce búcha strašne rýchlo. Zvolili sme trochu odlišnú stratégiu s pneumatikami, neustále sme o tom v garáži debatovali. Myslím si, že sme urobili správne rozhodnutie. Som veľmi, veľmi šťastný,“ uzavrel talentovaný pretekár.

V McLarene panovali rozporuplné pocity. „Máme zmiešané pocity. Lando pokračoval vo výbornej rýchlosti a len milisekundy ho delili od druhého miesta. Daniel sa po náročnom štvrtkovom štarte kontinuálne zlepšoval. V poslednom pokuse v Q2 však strácal aj z dôvodu, že predtým musel zastaviť na preváženie. Chýbala mu lepšia príprava pneumatík. Aj dvanáste miesto nám však dáva šancu pobiť sa o dobré body. Štartové pole vyzerá viac pomiešané než zvyčajne. Všetko je pripravené na vzrušujúce preteky,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.