logo F1online.sk

Havaroval Leclerc naschvál? Ani v Mercedese tomu neveria…

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2021

Len pár sekúnd pred koncom Q3 si po červenej vlajke, ktorú spôsobil Charles Leclerc, mnohí iste spomenuli na rok 2006 a parkovací manéver Michaela Schumachera v Rascasse, prípadne na sezónu 2014 a pole position Nica Rosberga. Dnes však najrýchlejšieho muža kvalifikácie nik neobviňoval z úmyselne vyvolanej červenej vlajky. Dokonca ani Toto Wolff a Mercedes.

Nevieme a už sa ani nedozvieme, či by si Charles Leclerc priebežné prvenstvo udržal aj bez nehody. Max Verstappen i Valtteri Bottas sa totižto zlepšovali. Svoje pokusy však nemohli dokončiť, vďaka čomu Leclerc v Monaku získal prvé kvalifikačné víťazstvo pre domácich od roku 1936 a čias Louisa Chirona, ktorému Leclerc venoval svoju prilbu pre tieto preteky.

A kým medzi fanúšikmi víria rôzne teórie, v padoku nik nečaká, že by Leclerc havaroval naschvál. Pri pohľade na dnešnú situáciu si treba uvedomiť podstatný rozdiel, ktorý na ňu vrhá úplne iné svetlo ako na ťahy Michaela Schumachera či Nica Rosberga: Leclerc tvrdo narazil, hrozí mu výmena prevodovky a prepad.

“To bol poriadne tvrdý náraz,” zhodnotil i Toto Wolff, ktorý sa nenechal stiahnuť cestou špekulovania o úmysloch. “Takouto nehodou sa sami vystavujete riziku, pretože s poškodenou prevodovkou môžete prísť o desať priečok (päť, pozn. red.). Nebolo to žiadne pohladenie, bol to tvrdý náraz.”

Podobné slová volil na tlačovke i Valtteri Bottas. Keď sa mal vyjadriť k tomu, či by mal Leclerc prísť o svoje rýchle časy po vzore IndyCar, čím by sa úplne odstránili akékoľvek pochybnosti úmysle, Fín neodpovedal kladne: “Pravidlá sú v pohode. V športe sa veci niekedy nevyvinú vo váš prospech, niekedy máte šťastie, inokedy smolu. Aj také veci sa stanú.”

Viac ako Leclercova nehoda dnes Mercedes trápil nedostatok priľnavosti. “Nemali sme dobrý deň,” povzdychol si Wolff. “Musíme zistiť, prečo sme Lewisovo auto nedokázali dostať do lepšej formy.”

“Valtteri mohol mať kolo, ktorým by získal pole position. V tom kole bol o dve a pol desatiny rýchlejší ako v tom predchádzajúcom, čo by pravdepodobne stačilo. Aspoň to nám povedal softvér. Avšak nehody sa tu v Q3 objavujú,” poznamenal šéf Mercedesu chápavo.

A čo sa vlastne stalo Lewisovi Hamiltonovi, že sa nedokázal vyšvihnúť na lepšiu ako siedmu priečku? Po kvalifikácii dokonca priznal, že ho nezabrzdila ani červená vlajka… “Nevieme, v čom bol problém. Dnes to celý deň vyzeralo tak, že sme v Lewisových pneumatikách nevedeli vygenerovať grip. Valtterimu sa to nejako podarilo a aj ráno bol spokojný. Potom samozrejme naberiete sebavedomie.”

Súvisiace články