logo F1online.sk

Latifi je rád, že na prvých pretekoch nebude pod takým tlakom

George Russell a Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2020

Kanadský pretekár Nicholas Latifi si tento rok osedlá jeden z Williamsov, čím sa stane osamelým nováčikom v aktuálnej sezóne. Jej štart by ale nemal byť taký náročný ako v prípade, keby sa sezóna začala v Austrálii, myslí si kolega Georga Russella.

Na jednej strane bolo prostredie v Melbourne pre Latifiho úplne neznáme a na miestnom okruhu ešte nikdy nepretekal, na druhej by boli tribúny a padok plné ľudí zvedavých na to, ako sa bude nováčikovi v jeho prvých pretekoch dariť.

“Mal by mi pomôcť fakt, že trať v Rakúsku dobre poznám,” hovorí Nicholas Latifi. “Je to jediná trať, na ktorej som pretekal v rámci každého jedného roka. Austrália bola pre mňa niečím novým, čo som musel spoznať. Navyše, nie je najjednoduchšia.”

Tam sa výhody štartu v Rakúsku nekončia. “Ďalším potenciálnym pozitívom je to, že s menším zastúpením médií, divákov, partnerov a sponzorov budem mať viac času sústrediť sa na preteky. Veľkú časť formulového víkendu vám inak zaberú veci nesúvisiace s jazdením či riešením technických vecí. Keďže v Rakúsku toho nebude toľko, mohlo by to byť jednoduchšie.”

Porovnávať Latifiho výkony nebude veľmi s kým. Keďže je v poli jediný nováčik a hrozí, že Williams sa bude opäť trápiť na chvoste pelotónu, 25-ročného rodáka z Montrealu budeme môcť zrovnávať len s Georgom Russellom.

“Z pohľadu výsledkov či očakávaní je ťažké niečo predpovedať, najskôr musíme zistiť, ako na tom bude naše auto,” uvedomuje si Latifi. “Očakávam, že môj kolega George Russell bude mať na niekoľkých úvodných pretekoch výhodu, keďže tu nie je nový. Chcem však naňho pritlačiť všade, kde sa bude dať.”

“Čakajú ma moje prvé preteky, takže pôjdem na ne krok po kroku a čím rýchlejšie sa pokúsim dostať do tempa. Nerobím si ilúzie — toto je môj formulový debut a musím sa toho veľa naučiť. Fakt, že som si na to musel ešte o čosi dlhšie počkať, na veci nič nemení,” dodal.