logo F1online.skF1online.sk

Wolff nedáva motorom RB veľké šance: Pätnásť chlapcov a prázdna budova nestačí

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2021

Red Bull sa rozhodol rozostavať vlastné motorové oddelenie a hneď siahol po niekoľkých zamestnancoch svojho najväčšieho súpera. Toto Wolff sa však ako šéf Mercedesu novovznikajúcej hrozby nebojí, uvedomuje si totiž, že postaviť konkurencieschopnú pohonnú jednotku si toho vyžaduje oveľa viac.

Červeným býkom totižto chýba potrebné know-how, ktoré v Mercedese, Ferrari či Renaulte získavali celé roky. Red Bull má zatiaľ problém v tom, kto mu toto know-how poskytne. Toto Wolff totižto v rozhovore pre motorsport.com zdôraznil, že do Milton Keynes neputujú kľúčoví inžinieri, ktorí by stáli za hlavnými inováciami pohonnej jednotky.

“U nás v Brixworthe pracuje okolo 900 ľudí. Oni oslovili zhruba stovku a z nich získali desiatich až pätnástich,” vysvetľoval Toto Wolff. “Väčšinou sú to ľudia z výroby, nie od vývoja. Ak by som ja staval novú továreň, začal by som takto isto.”

“Ale od zamestnania týchto pár ľudí po vybudovanie fungujúcej a konkurencieschopnej továrne je ešte dosť dlhá cesta. Myslím si, že Red Bull to môže dokázať, ak do toho vrazí potrebné zdroje, ale Mercedes a ostatní sú v tomto športe celé dekády a budujú tie štruktúry,” pokračuje Viedenčan pokojne.

Red Bull neodpisuje úplne, ale pripomína, že receptu červených býkov niečo chýba. “Tých 15 chlapcov a prázdna budova nebude stačiť na to, aby boli o tri roky s novou pohonnou jednotkou konkurencieschopní. Avšak berieme ich vážne, pretože majú skvelý tím a aj financie. Vo Formule 1 to však už poznáme: všetko chce svoj čas. Peniaze nedokážu urýchliť to, ako sa učíte.”

Motorové oddelenie Mercedesu tak zostáva plne funkčné. Wolff bol príjemne prekvapený z toho, koľko ľudí odolalo pokušeniu zamieriť do Red Bullu, kde by si prišli azda i na väčšie peniaze a kariérnym rebríčkom by sa mohli vyšplhať o čosi rýchlejšie.

“Z interného pohľadu je fajn vidieť, ktorí ľudia sú naozaj lojálni. Je ohromujúce, že o toľko viac sa ich rozhodlo zostať ako odísť. Táto lojálnosť a integrita potvrdila hodnoty našej skupiny. Oslovili totiž niekoľkých naozaj dobrých ľudí so šekmi ako z lotérie. Oni o tom ani neuvažovali. Zostali, pretože majú radi toto prostredie a páči sa im, za čím si stojíme,” vysvetľuje Wolff. “Je tu dobré prostredie a dokázali sme, že sa tu dobre pracuje a prosperujeme. Preto som hrdý na celú túto organizáciu v Brixworthe.”

Súvisiace články

Diskusia