logo F1online.sk

VC Turecka pravdepodobne vypadne z kalendára. Bez náhrady…

Istanbul Park, Turecko
© Twitter/McLaren
Ladislav Király
Ladislav Király11. 5. 2021

Nie je tomu tak dávno, čo sme vás informovali o plánovanej Veľkej cene Turecka, ktorá mala nahradiť Veľkú cenu Kanady. Napokon sa tak podľa všetkého nestane. Príčina je nasledovná: Anglicko zaradilo Turecko kvôli množstvu prípadov COVIDu do červenej zóny a vznikol problém.

Na okruhu Istanbul Park sa malo jazdiť 13. júna, ale po aktuálnom rozhodnutí britskej vlády to v zásade nie je možné. Zástupcovia siedmich tímov, ktoré sídlia na ostrovoch, by sa po návrate domov museli na desať dní presunúť do karantény. Tá by sa skončila podľa všetkého vo štvrtok pred VC Francúzska, keď by už mali byť na okruhu Paula Ricarda.

Nuž a do úvahy vraj neprichádza ani to, že by zamestnanci vôbec necestovali domov do Veľkej Británie. Teoreticky existovala alternatíva v podobe výmeny Istanbulu za Baku tak, že v Turecku by sa súťažilo o týždeň skôr a v Baku napokon 13. júna. Ani to však podľa všetkého neprešlo.

Vzhľadom na krátkosť času to vyzerá tak, že sa nepodarí nájsť žiadnu náhradu a v kalendári napokon budeme mať „len“ 22 podujatí. Zmeniť by to mohol už len zázrak.

Podľa šéfa Haasu Günthera Steinera by išlo o dobré rozhodnutie. „Možné je síce všetko, ale existuje limit po stránke toho, čo môžete od ľudí chcieť,“ povedal Steiner. “Musíme ich rešpektovať a nemôžeme chcieť, že domov nepricestujú celých šesť týždňov. To nie je fér.“

„Áno, je fajn mať niečo na práci a robiť, ale aj zvyšok kalendára je nabitý. Minulý rok bol ťažký a tento rok je opäť ťažký. Ak absolvujeme všetky preteky, bude mať na konci sezóny každý dosť. Nemôžeme to preháňať. Podľa mňa nemôžeme najbližšie dva roky neprestajne len pretekať a už ani nechodiť domov,“ dodal Günther Steiner.

V tomto roku sme kvôli pandémii prišli už o preteky v Austrálii (presunuté na druhú polovicu novembra), v Číne a v Kanade. Teraz sa do kvarteta podľa všetkého pridá aj Turecko. Na oficiálne potvrdenie ešte čakáme.