logo F1online.sk

V prvom tréningu bol najrýchlejší Valtteri Bottas

Valtteri Bottas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2021

Veľmi sme boli zvedaví, v akej forme sa nám jednotlivé tímy predvedú v Barcelone, keďže tento okruh je pre Formulu 1 skutočný „detektor lži“. Po prvom tréningu v Španielsku sa zdá byť o krôčik napred tím Mercedes s Red Bullom v tesnom závese. V piatok dopoludnia bol najrýchlejším mužom Valtteri Bottas.

Tréning nám odštartoval ruský pretekár v službách Haasu Nikita Mazepin, ktorý hneď vo svojom prvom kole nezvládol prejazd siedmou zákrutou a skončil mimo trať. Svoj monopost našťastie nepoškodil a mohol pokračovať.

Od úvodu nám v čele udával tempo Mercedes, ktorý bol najrýchlejší v prvej polovici tréningu, kedy tímy (s výnimkou Alpinu) nasadili výhradne tvrdé zmesi pneumatík. V druhej polovici sa nám k slovu dostali aj softy, ale aj na tých bol najrýchlejší Valtteri Bottas. V tesnom závese za ním skončil Max Verstappen, ktorému prvý pokus na čerstvých gumách nevyšiel a najrýchlejší čas zajazdil až v tom druhom. Na treťom mieste evidujeme Lewisa Hamiltona.

Vo „zvyšku sveta“ je opäť na čele Lando Norris tesne pred pilotmi Ferrari. Tí zatiaľ v Barcelone nenasadili mäkké gumy a dnešné najrýchlejšie časy zajazdili na stredne tvrdých. Sú to pritom tie isté zmesi, s ktorými sa Scuderia v Portugalsku trápila, takže dnešný program Ferrari možno považovať za súčasť hľadania riešení portugalských problémov.

V prvom tréningu sa nám do akcie dostali aj testovací piloti. Vo Williamse sa miesto Georgea Russella predstavil Roy Nissany, Kimiho Räikkönena zas nahradil v Alfe Romeo Robert Kubica. Poľský pretekár sa nám pritom postaral o prerušenie tréningu, keď asi pätnásť minút pred koncom nezvládol prejazd prebudovanou desiatou zákrutou a skončil v štrku, odkiaľ sa už nevyhrabal.

FOM