logo F1online.sk

Norris nie je nadšený z prestavby desiatej zákruty v Barcelone

Prestavba desiatej zákruty v Barcelone
© Twitter/Barcelona-Catalunya
Mirec Somoši
Mirec Somoši5. 5. 2021

Pred tohtoročnou Veľkou cenou Španielska sa okruh v Španielsku mierne upravil, aby priniesol väčšie množstvo predbiehacích manévrov, pričom do úvahy sa samozrejme bralo aj zvýšenie bezpečnosti. Lando Norris sa však obáva, že zmeny, ktoré sa na trati vykonali, môžu predbiehanie ešte viac sťažiť.

Okruh v Barcelone je označovaný za jeden z najťažších z hľadiska realizácie predbiehacích manévrov. Pre tohtoročné podujatie sa vykonali zmeny v desiatej zákrute, v ktorej museli piloti tvrdo brzdiť a následne smerovali do najpomalšej a veľmi technickej časti okruhu. Podľa mnohých pilotov však zmena tejto zákruty neprinesie väčšie množstvo manévrov, práve naopak. Lando Norris priznal, že zmenou desiatej zákruty sa môže ohroziť jedna z mála príležitostí na predbiehanie v Španielsku.

„Neviem, ako bude vyzerať tá nová zákruta. Nie som si tým istý. Vyzerá to trochu zvláštne. Desiata zákruta bola pravdepodobne jedinou príležitosťou na predbiehanie okrem prvej zákruty. Teraz tu už nie je taká veľká brzdná zóna,“ zhodnotil Norris.

George Russell nedávno uviedol, že F1 by sa mala vrátiť k starej konfigurácii okruhu v Španielsku, nakoľko najmä posledná šikana spôsobuje pilotom veľké problémy nasledovať monopost pred nimi. Táto sekcia tam však bola pridaná z bezpečnostných dôvodov. Norris si však nie je istý, že by zrušenie tejto šikany uľahčilo nasledovanie monopostov. „Neviem, o koľko lepšie alebo horšie by bolo pretekanie. Som si však istý, že to nebudú veľmi ľahké zákruty pre nasledovanie monopostov F1,“ dodal Norris.

Pierre Gasly uviedol, že by radšej jazdil po trati v Barcelone bez poslednej šikany, čiastočne preto, že monopost AlphaTauri je v pomalších zákrutách menej konkurencieschopný. „Myslím si, že vo vyšších rýchlostiach je to vždy lepšie, najmä pri týchto monopostoch. Hlavne s týmto autom,“ čím Gasly narážal na súčasný monopost AlphaTauri. „Cítite sa viac na hrane, získavate viac adrenalínu a bolo by príjemné trochu zmeniť túto poslednú pomalú zákrutu,“ dodal Francúz.

Súvisiace články