logo F1online.sk

Grosjean sa predstaví v monoposte Mercedes W10

E0m2nSaXIAANKRV
© Mercedes
Mirec Somoši
Mirec Somoši5. 5. 2021

Presne sedem mesiacov po svojej desivej nehode na Veľkej cene Bahrajnu 2020 sa Romain Grosjean vráti do monopostu F1, keď počas Veľkej ceny Francúzska najprv absolvuje niekoľko kôl na monoposte Mercedes W10 z roku 2019. O dva dni neskôr sa opäť predstaví v Mercedese a absolvuje celý testovací deň na okruhu Paul Ricard.

Grosjean zažil na Veľkej cene Bahrajnu 2020 hrôzostrašnú nehodu, ktorá vydesila každého fanúšika F1. Monopost Haasu sa po náraze do bariéry doslova zmenil na horiacu guľu a trvalo veľmi dlho, pokiaľ sa Francúz dokázal dostať z tohto pekla. Nehoda mu spôsobila ťažké popáleniny na rukách. Počas zotavovania v nemocnici dostal prísľub od Tota Wolffa, že toto vystúpenie nebolo jeho posledným v kráľovnej motoršportu.

Šéf tímu Mercedes svoj sľub dodržal a Grosjean sa už 27. júna predstaví v monoposte Mercedes W10 počas nedeľného programu v rámci Veľkej ceny Francúzska. O dva dni neskôr absolvuje s tímom celý testovací deň na okruhu Paul Ricard. „Som veľmi nadšený, že opäť zasadnem do monopostu F1,“ povedal Grosjean, ktorý už stihol absolvovať prípravu sedačky a taktiež aj jazdy na simulátore.

„Bude to pre mňa špeciálna príležitosť a jazdiť s majstrovským monopostom Mercedesu bude jedinečným zážitkom. Som veľmi vďačný Mercedesu a Totovi za túto príležitosť. O možnosti jazdiť s Mercedesom som prvýkrát počul, keď som bol na nemocničnom lôžku v Bahrajne a Toto v rozhovore pre média vyslovil túto pozvánku. Táto správa ma veľmi potešila!“

„F1 nemala šancu kvôli Covidu jazdiť vo Francúzsku v roku 2020, takže jazdiť s Mercedesom počas Veľkej ceny Francúzska v roku 2021 a následne absolvovať jednodňový test na okruhu Paul Ricard, na mojej domácej trati, bude naozaj špeciálne. Už sa neviem dočkať, kedy príde tento deň,“ dodal Grosjean.

Toto Wolff priznal, že hlavnou inšpiráciou tejto myšlienky bolo nechať Grosjeana vhodným spôsobom ukončiť svoju kariéru v F1. „Sme veľmi radi, že podporíme Romaina pri tejto špeciálnej príležitosti. Táto myšlienka prvýkrát prišla, keď to vyzeralo, že Romain ukončí svoju aktívnu kariéru vo Formule 1. Nechceli sme, aby jeho nehoda bola jeho poslednou chvíľou v monoposte F1,“ povedal Wolff.

„Užil si dlhú a úspešnú kariéru v F1 a chceli sme si byť istí, že jeho posledné spomienky budú za volantom majstrovského monopostu. Veľmi sa teším na to, aká bude Romainova spätná väzba na monopost W10. Romainova nehoda nám pripomína nebezpečenstvá, ktorým títo muži čelia zakaždým, keď zasadnú do kokpitu. Je to však aj svedectvo o neuveriteľných krokoch, ktoré tento šport za tie roky urobil pre zlepšenie bezpečnosti. Viem, že komunita F1 bude oslavovať, keď uvidia Romaina späť na trati,“ dodal šéf tímu Mercedes.

Súvisiace články