logo F1online.sk

Wolff o Bottasovi: Veľmi slušné preteky

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 5. 2021

Toto Wolff po pretekoch Valtterimu Bottasovi nič nevyčítal, hoci spadnúť z prvého miesta až na tretie určite nie je výkon, ktorým by sa chcel pýšiť akýkoľvek pilot. Šéf strieborných šípov však zhodnotil, že Fín v skutočnosti odjazdil celkom slušnú nedeľu.

Valtteri Bottas zvládol oba štarty ako veľký profesionál. V úplne prvom kole sa pohodlne udržal vpredu, po reštarte dokonca nachytal Lewisa Hamiltona na hruškách, čo hneď využil aj Max Verstappen. Zhruba tam sa však pozitíva víkendu Valtteriho Bottasa skončili.

Toto Wolff na margo inak “veľmi slušných pretekov” svojho pilota chápavo poznamenal, že viesť celý vláčik pilotov nie je jednoduché. Bolo Bottasovým problémom to, že bol na čele? Taká otázka vyznieva komicky, no natíska sa po Wolffovej obhajobe.

“Je jasné, že keď ste vpredu a vyrážate do vzduchu dieru, auto za vami má DRS, tak je to náročné,” bránil Valtteriho Bottasa jeho šéf Toto Wolff. “Vo chvíli, keď si Lewis vypracoval náskok, už bol fuč. Ale zato dobre držal Maxa pod kontrolou. Prehrali sme ten súboj o undercut, čo bola smola, no a potom sme ho nechali v štichu s motorom, ktorý spadol do bezpečnostného režimu.”

Keď Valtteri Bottas prišiel o druhú priečku v prospech Maxa Verstappena, všetko nasvedčovalo tomu, že trofeje už našli svojich majiteľov. Wolff to v tej chvíli tak jednoznačne nevidel, tvrdí, že Bottas mal na to, aby Holanďana na konci potrápil. Samozrejme, nebyť problému so senzorom.

“To bolo nešťastné, pretože sa na Maxa dobre dotiahol. Potom sa ten rozostup stabilizoval na 1,5 až 1,6 sekundy, no na koniec pretekov mal toho ešte viac v rukáve. Potom sme zmenili jeden prepínač, aby sme vypli senzor, ktorý hlásil, že výfukové plyny majú príliš vysoké teploty. Nedarilo sa nám to, tak pohonná jednotka spadla do bezpečnostného režimu. To ho stálo päť sekúnd,” ozrejmil Wolff.

Je Valtteri Bottas hoden sedačky v Mercedese? To je otázka, na ktorú majú fanúšikovia už dlho pripravenú svoju odpoveď. Wolff svojmu pilotovi stále verí a pomáha si i jeho výkonom zo soboty. “On bude vo svojej top forme. V sobotu v nej bol. Keď si uvedomíte, ako na tom bol po Imole, čo bol víkend úplne na odpis, a následne auto dostal na pole position a odjazdil veľmi slušné preteky.”

Bottasovi vyšiel aspoň súboj o posledný majstrovský bod za najrýchlejšie kolo, hoci len vďaka tomu, že Verstappenov čas bol uznaný ako neplatný. V prvom rade však pochybili stratégovia, ktorí Bottasa povolali do boxov priskoro a dali Red Bullu priestor na to, aby aj svojmu pilotovi prezul pneumatiky. “Spravili sme tak trochu hlúposť. Mali sme to spraviť o kolo neskôr, no poučíme sa z toho.”