logo F1online.sk

Neborák Bottas: Neviem si to vysvetliť

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

Valtteri Bottas si po sobote azda aj vyskočil, no asi to prehnal. V nedeľu sa totižto prepadol. Zatiaľ nie pod zem, ale z pole position, z ktorej štartoval, na nelichotivé tretie miesto. Bezradný Fín po pretekoch len ťažko vysvetľoval, čo sa mu to vlastne stalo.

Víťaz kvalifikácie mal solídny štart i následný reštart, po ktorom sa medzi dvojicu strieborných šípov vtesnal Max Verstappen. V jedenástom kole si však Hamilton vzal druhú priečku späť a odštartoval poľovačku na fínskeho kolegu, ktorú zavŕšil víťaznou ranou v 20. kole.

Bottasovi v úvodnom stinte proste chýbalo správne tempo. “Som sklamaný. Keď štartujete z pole position, tak si do pretekov môžete dať len jeden cieľ. Tým je vyhrať preteky, čo sa dnes nestalo, takže som sklamaný.”

“Naozaj neviem, prečo som v prvom stinte nemal rýchlosť. Mal som pocit, že štart aj reštart som mal dobrý, ale videl som, že nám chýbalo tempo, aké mali Lewis a Max. Nemám na to vysvetlenie.”

Pár kôl potom, čo ho predbehol Hamilton, nasledovali zastávky v boxoch. Max Verstappen z prvej trojice zamieril ku svojim mechanikom ako prvý a nasadil tvrdú zmes. Undercut na Bottasa mu úplne nevyšiel, z boxov vychádzal so stratou, no Fínove ešte stále chladné pneumatiky nepracovali optimálne a už v piatej zákrute si Verstappen radostne zakričal do vysielačky, že je druhý.

Následne sa Bottas dotiahol na rozdiel jednej sekundy, no kvôli technickému problému, podľa inžiniera kvôli chybe na senzore, prišiel o časť výkonu. “Na tvrdej zmesi to bolo lepšie, v jednej chvíli som sa dotiahol na Maxa, no mal som ťažkosti s jedným senzorom. Začal som prichádzať o výkon a na Maxa som stratil asi päť sekúnd. Bolo vybavené.”

Ako vidí úvodné kolo na tvrdej zmesi? “Bolo to dosť ťažké. Vedeli sme, že zohriať pneumatiky je náročné, ale keď sme do nich dostali teplo, tak to nebolo zlé, lepšie ako na stredne tvrdých.”

“Teraz máme pred sebou veľa vecí, na ktoré sa musíme pozrieť, rozanalyzovať a počas najbližších troch dní sa naučiť. Už sa začíname koncentrovať na ďalšie preteky,” dodal Bottas, ktorý si domov odnáša aspoň cenu útechy v podobe jedného bodu.