logo F1online.sk

Veľkú cenu Portugalska ovládol Lewis Hamilton, druhý Verstappen a tretí Bottas

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

Lewis Hamilton si počas Veľkej ceny Portugalska vyskúšal, aké to je jazdiť na treťom, druhom a napokon i prvom mieste. Dokázal na trati predbehnúť Maxa Verstappena i Valtteriho Bottasa a z Portugalska si odváža druhé víťazstvo v sezóne. Druhý skončil Max Verstappen, ktorému dnes nemožno uprieť veľkú snahu, no Red Bull zrejme v Algarve nemal lepšiu rýchlosť než Mercedes. „Povinné“ tretie miesto berie držiteľ pole position Valtteri Bottas.

Na štarte sa ukázalo, že jazdci na mäkkých pneumatikách a na čistejšej stope budú mať drobnú výhodu. Potvrdili to Carlos Sainz, ktorý prešprintoval Sergia Péreza a aj Lando Norris, ktorý prekonal Estebana Ocona. Už-už sa zdalo, že štart prebehne bez problémov, no na konci prvého kola kolidovali na cieľovej rovinke piloti Alfy Romeo a pre Kimiho Räikkönena bola táto kolízia konečnou. Na pár kôl sa nám tak čela ujal Bernd Mayländer.

Bravúrny reštart predviedol Max Verstappen, ktorý dokázal na cieľovej rovinke prešprintovať Lewisa Hamiltona. Vynikajúco reagoval i Lando Norris, ten sa dostal pred Ocona a dokonca aj Sergia Péreza. Naopak, okrem Hamiltona reštart nevyšiel Sainzovi a Oconovi, ktorí prišli o dve pozície.

Max sa zdal namlsaný a zatlačil aj na Bottasa, avšak v závere desiateho kola mu nevyšiel výjazd z kľúčovej štrnástej zákruty, prišiel o DRS a Hamilton neváhal. Max sa následne posťažoval, že je na rovinkách príliš pomalý, čo podčiarkol aj Sergio Pérez, ktorému trvalo asi desať kôl než konečne prekonal Landa Norrisa.

V 20. kole už Hamiltona asi prestalo baviť sledovať difúzor Valtteriho Bottasa a na cieľovej rovinke pekným manévrom z vonkajšej strany predbehol tímového kolegu.

V 22. kole nám zastávky v boxoch odštartovala Scuderia, ktorá povolala Carlosa Sainza. O kolo neskôr hneď reagovali Norris, Ocon a ďalší. Medzitým sa Hamiltonovi podarilo odtrhnúť Bottasa, na ktorého sa okamžite nalepil Max Verstappen, avšak nemal dostatočnú rýchlosť na predbehnutie pilota Mercedesu.

Z uspávanky nás prebral v 36. okruhu Max Verstappen, ktorý zamieril do boxov. Mercedes reagoval s Bottasom v nasledujúcom kole. Valtteri bol síce pri výjazde z boxov pred Maxom, ten však mal zahriate gumy a pri brzdení do štvrtej zákruty dokázal pilota Mercedesu predbehnúť. Hamilton zastavil v 38. okruhu a jeho náskok bol dostatočne veľký, aby sa pred Verstappenom pohodlne udržal.

V strede poľa zostalo poradie stabilizované. Veľmi dobré tempo mal na stredne tvrdých pneumatikách Daniel Ricciardo a virtuálne útočil aj na pilotov Ferrari. K tým sa zozadu priblížil tiež Esteban Ocon. Možno aj preto vo Ferrari siahli po tímovej réžii a poslali Leclerca pred Sainza.

Ricciardo zamieril do boxov v 42. kole, mechanici McLarenu však opäť raz neodviedli dostatočne kvalitnú prácu a Austrálčanova zastávka trvala takmer päť sekúnd. Nebyť tejto chyby, mohol Daniel vyjsť na trať pred Pierrom Gaslym, čo sa však vôbec nepodarilo. Ricciardo napokon Francúza predbehol o sedem kôl neskôr. Na Gaslym si následne „pochutnal“ aj Alonso. Tím z Faenzy zatiaľ v doterajšom priebehu sezóny príliš nenapĺňa očakávania.

Ocon v 44. kole vyzrel na Sainza a pohonná jednotka Renault v útrobách monopostu Alpine A521 zapísala plusové body. Dobrú formu Alpinu nepotvrdil len Ocon, ale aj Alonso, ktorý sa pätnásť kôl pred koncom dostal pred Ricciarda a pár kôl nato aj Sainza. Carlos sa v závere začal prepadať a vypadol dokonca aj z bodovanej desiatky.

Preteky tak ovládol Mercedes pred Red Bullom. Vo „zvyšku sveta“ to bol opäť súboj Leclerca s Norrisom a lepším z tejto dvojice bol opäť britský mladík. Cenné body za siedme a ôsme miesto berú piloti tímu Alpine. Najlepšiu desiatku uzavreli Ricciardo a Gasly.

Sklamaní budú v garáži Aston Martinu. Tento tím priviezol do Portugalska vylepšený balík a Sebastian Vettel dokázal v sobotu postúpiť do Q3. V nedeľných pretekoch však obaja jazdci tohto tímu prešli cieľom ďaleko za bodmi a aj za Antoniom Giovinazzim na Alfe Romeo.

Pochváliť naopak musíme Micka Schumachera. Ten opäť preťal cieľovú pásku rovnú minútu pred tímovým kolegom Nikitom Mazepinom, ktorý navyše dostal päťsekundový trest za ignorovanie modrých vlajok. Nemecký mladík naopak v závere silno tlačil na Nicholasa Latifiho, ktorý napokon tlaku podľahol, urobil chybu a súboj s Mickom prehral.

FIA