logo F1online.sk

Williams bol v portugalskom vetre úplne stratený, Russell sa cítil ako amatér

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2021

Veľmi smutná bilancia tímu Williams pokračuje. Partička z Grove nedokázala bodovať už 30 pretekov v rade a z posledných 48 podujatí bodovali len raz, a to na Veľkej cene Nemecka 2019 zásluhou Roberta Kubicu. Aj Veľká cena Portugalska prebiehala podľa známeho scenára: George Russell kvalitnou kvalifikáciou vybudoval solídne základy, ktoré však v pretekoch nedokázal pretaviť do vytúženého bodového zisku.

Williams už počas predsezónnych testov avizoval, že jeho tohtoročný balík bude veľmi citlivý na vietor. A jeho výkon v Portimau tieto slová dokonale podčiarkol. George Russell sa v sobotu dokázal kvalifikovať na skvelom jedenástom mieste, pričom ho od postupu do Q3 delilo len päť stotín sekundy. V nedeľu však mal jeho monopost porovnateľné tempo ako trápiaci sa Haas.

„Veľmi náročné preteky, možno najnáročnejšie od roku 2019,“ povzdychol si po pretekoch George Russell. „Nasledovať niekoho v tomto vetre premenilo auto na niečo absolútne neovládateľné.“

„Úvodné kolá boli len o prežití, vydal som zo seba maximum, aby som auto vôbec udržal na trati. Je to škoda, pretože pretekanie je o niečom inom. Keď vietor zoslabol, naše auto zrýchlilo, keď sa zdvihol, prišiel prepad. Presne také boli naše preteky. V niektorých kolách vietor utíchol a mne sa podarilo o šesť alebo sedem desatín zrýchliť.“

„Z pohľadu pilota je to naozaj náročné, pretože sa cítite trochu ako amatér. Máte skôr pocit, že auto riadi vás, než aby ste vy riadili auto. Taká je však povaha tejto našej beštie,“ povedal Russell.

„Už v Imole sme videli, že keď nie sú podmienky také extrémne, auto výkonnosť má. V druhej časti kvalifikácie a v prvom tréningu sa to ukázalo aj na tejto trati. V pretekoch sme však boli absolútne stratení. Škoda, že po tak dobrej sobote sme boli úplne bezmocní,“ uzavrel Russell.

Britský pretekár skrátka nemal v pretekoch nárok podobne ako jeho tímový kolega Nicholas Latifi. Jazdci Williamsu sa na chvíľu ocitli vo vzájomnom súboji, no Kanaďan nakoniec spadol až za Micka Schumachera a skončil osemnásty.

„Bolo to presne také zlé ako sme si mysleli, ale na druhej strane asi vždy dúfate, že to tak nebude,“ povedal po pretekoch Latifi. „Len to potvrdilo skutočnosť, že v takýchto podmienkach sme úplne stratení. Mal som naozaj veľké problémy, hlavne v úvode pretekov, kedy som sa cítil skôr ako pasažier a len sa snažil do nikoho nevraziť. Myslím, že je to evidentné aj pri pohľade na Georgea, ktorý omnoho štartoval vyššie.“

Súvisiace články