logo F1online.sk

Bol Pérez obetovaný ako „brzda“ pre Hamiltona?

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király4. 5. 2021

Stratégia Sergia Péreza, ktorou išiel na Veľkej cene Portugalska, bola tak trochu zvláštna. Prvý stint natiahol až na 51 kôl, čo bolo jednoznačne najviac spomedzi všetkých pretekárov. Do boxov prišiel až po tom, ako ho predstihol Lewis Hamilton.

Práve toto bolo pomerne zvláštne a vynára sa základná otázka: chcel Red Bull využiť Péreza ako zátku, ktorá mala pribrzdiť Hamiltona a umožniť Maxovi Verstappenovi dotiahnuť sa na neho? Veď traja pretekári pred ním išli do boxov v 35. až 37. kole, čo bolo vzhľadom na dĺžku pretekov (66 kôl) logickejšie.

„Skôr sme sa koncentrovali na to, aby sme ho potom prezuli na mäkké gumy a mohli zabojovať o najrýchlejšie kolo pretekov,“ vysvetlil šéf Red Bullu Christian Horner. „Preto sme na trati ostali tak dlho. Mäkké gumy toho veľa nevydržia a samozrejme, že ak ich v prvom kole poriadne zaťažíte, ešte to zhoršíte.“

Táto skutočnosť platí, pretože prví traja jazdci prezuli na tvrdé gumy. V samom závere však dvaja z nich obuli softy a Pérezovi najrýchlejšie kolo vzali. Táto taktika teda nič nepriniesla.

„Sergio bol na bezpečnom štvrtom mieste, nemal šancu dostihnúť autá pred ním a bol ďaleko od áut za ním. Tak sme si pomysleli, že OK, spáľme čo najviac paliva a potom sa pokúsme o najrýchlejšie kolo.“

„Sergio ho potom aj získal, ale následne sa Valtterimu otvorilo dostatočne veľké okno na voľnú zastávku v boxoch a vzal ho on. Tak sme si pomysleli, že na to odpoviem s Maxom a skúsime to s ním. Chlapci urobili zastávku za 1,9 sekundy, ale kvôli limitom trate, za čo dostáva tresty len Max, sme to nedokázali,“ zdôraznil Horner.

Pérez má za sebou tri predstavenia v Red Bulle a začína to s ním vyzerať lepšie. Tím potrebuje, aby sa miešal na prvých priečkach a občas bol využiteľný napríklad ako spomínaná „zátka“. Valtteri Bottas takúto úlohu zvládal dlhé roky, Red Bull však na to dávno nemal pretekára. Stratégie sa pri dvoch vyrovnaných jazdcoch dajú kuť celkom inak.

„Podľa mňa sa do toho dostáva. Tu v Portugalsku to kvôli vetru bolo veľmi ťažké, ale keď je v čistom vzduchu, je to dobré. Nezabúdajme na to, že dokázal predstihnúť Norrisa, ktorý ho predtým predbehol vďaka výjazdu mimo trate. Opäť raz nekonzistentnosť z hľadiska dodržiavania limitov okruhu.“

„Keď bol v čistom vzduchu, dosahoval v určitých okamihoch také časy, ako lídri. Držal aj najrýchlejšie kolo. Podľa mňa sa do toho dostáva a s jeho napredovaním som spokojný. Postupom času a nazbieraním ďalších skúseností to bude ešte lepšie,“ odkázal Christian Horner.

Súvisiace články