logo F1online.sk

Prečo mal Hamilton iné zadné krídlo ako Bottas? Pomohlo mu vyhrať?

Valtteri Bottas pred Hamiltonom a Verstappenom
© Pirelli Press Area
Ladislav Király
Ladislav Király4. 5. 2021

Valtteri Bottas sa v priebehu portugalského súťažného víkendu na chvíľu opäť prihlásil o slovo. V kvalifikácii bol nečakane rýchlejší ako Lewis Hamilton a veril, že tento úspech dokáže potvrdiť aj v pretekoch. Ibaže mu to napokon nevyšlo a vo veľkej cene na svojho tímového kolegu už nestačil.

Pozornejšie oko si všimlo, že Hamilton počas víkendu stavil na inú konfiguráciu zadného krídla. Mal ho o niečo menšie ako Bottas a v stredovej časti bolo podopreté dvojicou oporných stĺpikov. Fínovo zadné krídlo bolo z hľadiska plochy väčšie a podopreté bolo len jediným stĺpikom. Aký bol medzi oboma prístupmi rozdiel?

Mercedes

„Bolo fascinujúce vidieť, že Hamilton sa po stránke úrovne prítlaku ubral inou cestou ako Valtteri Bottas,“ píše technický odborník Motorsport.com Matthew Somerfield pripomínajúc, že Mercedes má k dispozícii dve rôzne nastavenia zadných krídel a je možné, že jazdci ich budú striedať častejšie.

„Zmeny možno zvonku nevyzerajú drasticky, ale ponúkajú malé rozdiely týkajúce sa jazdenia s inou úrovňou prítlaku, vplyvom na odpor vzduchu a DRS efekt,“ pokračuje Somers, ktorý si netrúfal povedať, či za túto voľbu mohol Mercedes ako tím alebo sa rozhodovali samotní jazdci.

Hamilton však stavil na krídlo s dvoma stĺpikmi, ktoré bolo výrazne menšie, ako Bottasovo: „Britovi mohlo dať výhodu na rovinkách, ale na druhej strane mu to mohlo sťažiť v zákrutách. Vyzerá to tak, že sa to prejavilo v kvalifikácii, kde Hamilton na kolegu nestačil – ten mal v závere kola, keď sa rozhodovalo, stabilnejšiu zadnú časť.“

Mercedes

V pretekoch sa však karta obrátila a Hamiltonove pneumatiky vďaka slabšiemu prítlaku fungovali stabilnejšie. Bottas tie svoje síce dokázal lepšie zahriať, ale v najlepšej forme sa udržali len niekoľko kôl. Aj preto sa Hamilton po štarte možno chvíľu úmyselne držal v ústraní a vyčkával.

Vďaka menšiemu zadnému krídlu to mal Hamilton s predbiehaním súperov o niečo ľahšie; na rovinkách dokázal vyvinúť vyššiu rýchlosť a bez väčších problémov získať pozíciu k dobru. Bol to rozhodujúci faktor jeho víťazstva alebo by Bottasa zdolal tak či tak?