logo F1online.sk

Norris: Auto malo potenciál na štvrté miesto

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 5. 2021

Lando Norris v sobotu držal vlajku McLarenu osamotený, keďže Daniel Ricciardo vypadol už v Q1. Do pretekov odštartuje zo solídneho siedmeho miesta, no nebol úplne spokojný, pretože auto malo potenciál na lepšie umiestnenie.

Niečo načrtli Norrisove časy z Q1 a Q2, kde bol druhý, resp. tretí. Samozrejme, musíme zohľadniť, že napr. v Q2 absolvoval ostré kolo na mäkkých pneumatikách, kým iní to skúšali aj na strednej zmesi.

„Išlo to lepšie než sme očakávali, takže som šťastný. Najmä v Q2 som odjazdil veľmi dobré kolá, ktoré som dokonale poskladal dokopy,“ povedal Lando Norris po kvalifikácii.

S priebehom Q3 však nebol spokojný. Prvý pokus absolvoval na použitých mäkkých pneumatikách, a v závere sa vydal na trať na čerstvej sade. Nevyťažil z nej však absolútne nič, pretože sa dostal do premávky s Maxom Verstappenom a Sebastianom Vettelom, a posledné rýchle kolo takmer okamžite vzdal, pretože svoj čas nedokázal nijako zlepšiť.

„V druhom pokuse v Q3 som prechádzal cez kopec, nevidel som pred sebou Aston Martin, takže som si myslel, že mám od neho dobrý odstup. Vettel sa však v poslednej zákrute rozhodol pustiť Verstappena, čiže sa dostal o niekoľko sekúnd späť, a naopak, ja som sa dostal príliš blízko k nemu,“ opísal Norris dôvod, prečo v závere „zabalil“ kolo na čerstvej zmesi.

Lando si do vysielačky poriadne zanadával, cítil premárnenú šancu. „Som trochu nahnevaný. Mohol som štartovať o tri pozície vyššie, čiže som mohol byť štvrtý. Môžem to povedať s plnou sebadôverou. Bolo frustrujúce vzdať posledné kolo, čo nebola ani moja chyba, a ani chyba tímu. Jednoducho sme mali smolu.“

Napriek tomu však Norris nebol len nespokojný. „Zlepšili sme sa. Je dobré, že som sklamaný z toho, že nie som štvrtý, ale siedmy, a nie z toho, že by som sa nedostal do Q3. Odviedli sme dobrú prácu, bijeme sa o vyššie pozície, čo je pekné. V aute je rýchlosť a náš progres je viditeľný,“ uzavrel 21-ročný rodák z Bristolu.

Šéf tímu Andreas Seidl neskrýval v hodnotení rozpačité dojmy. „Keď sme ráno prichádzali na trať, tak sme neuvažovali o siedmom a šestnástom mieste. Sme sklamaní. Dnes večer si s Danielom zanalyzujeme, čo sa presne stalo. Zároveň bolo skvelé znovu vidieť potenciál auta na tejto trati s Landom v špičkovej forme. Siedme miesto vyzerá pri pohľade na čas z Q2 ako sklamanie.

Trať sa v tretej časti spomalila a podmienky boli veľmi nevyspytateľné, napriek tomu sme mohli dosiahnuť lepšiu pozíciu. Škoda, že kvôli spomaleniu iného auta pred ním nemal šancu využiť svoje čerstvé pneumatiky. Ako vždy, aj teraz čo najskôr zahodíme sklamanie za hlavu a pripravíme sa na nedeľu, kedy sa rozdávajú body. Máme dvoch dobrých jazdcov a skvelý tím, čiže všetko na to, aby sme sa zajtra vrátili späť,“ povedal Andreas Seidl.