logo F1online.sk

Bottas sa neokúňal a vzal si Verstappenovu pole position

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Portugalská pole position putuje možno trochu prekvapivo do rúk Valtteriho Bottasa, ktorý prekonal najväčších kandidátov na titul Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena. Holandský pretekár sa pripravil o kvalifikačný triumf vo štvrtej zákrute, kde vyšiel až za trať. Komisári mu toto kolo, ktoré by inak stačilo na pole position, zmazali.

Valtteri Bottas dnešnú kvalifikáciu vyhral s časom 1:18,348, ktorý bol len o sedem tisícin lepší než Hamiltonov výkon. Max Verstappen zaostal až o štyri desatiny, no keby mu zostalo na konte kolo z úvodu Q3, tak by dnes vyhral o viac ako jednu desatinu. Tu je ešte dôležité poznamenať, že svojou chybou v štvrtej zákrute nezískal čas, práve naopak, stratil ho.

Záverečná fáza kvalifikácie však bola veľmi nečitateľná. Tímy netušili, prečo sa na mäkkých pneumatikách nezlepšujú. Lewis Hamilton sa napríklad k svojmu času z Q2, ktorý zajazdil na stredne tvrdej zmesi, pri prvom pokuse v Q3 ani nepriblížil. Preto sa jeho tím rozhodol nasadiť mediumky aj do úplne posledného kola, no ani to neprinieslo želané výsledky.

Na štvrtej priečke skončil Sergio Pérez, ktorý mal rovnako ako zvyšní piloti problémy s pneumatikami. Po kvalifikácii priznal, že mal problémy nájsť správny rytmus.

Piate miesto patrí Carlosovi Sainzovi pred Estebanom Oconom, ktorý potvrdil portugalské zlepšenie Alpine. Fernando Alonso sa na druhej strane nedostal ani z Q2, hoci po piatku vyzeral byť spokojný.

Lando Norris mal dnes dobrú rýchlosť, v prostrednej časti kvalifikácie bol napríklad o viac ako polovicu sekundy rýchlejší ako vo svojom najlepšom pokuse v Q3. “Všetko až do Q3 šlo až veľmi dobre. Potom som bol azda až príliš blízko Aston Martinu,” povedal po sobote Lando Norris. “Mohli sme získať pár pozícií, no som celkom spokojný.”

Za hlavu sa však po kvalifikácii chytal Daniel Ricciardo, ktorý bol v Q1 o celú sekundu pomalší ako jeho mladší kolega. Kvôli tomu ani nepostúpil z prvej časti.

Za Norrisom budú v nedeľu štartovať Charles Leclerc, ktorý podľa svojich slov nejazdil dostatočne dobre a mal podať lepší výkon, Pierre Gasly a Sebastian Vettel. Nemec konečne pretrhol nelichotivú šnúru pätnástich pretekov, v ktorých nepostúpil do Q3. Lance Stroll s novšou špecifikáciou zaostal a zostalo mu v rukách len sedemnáste miesto.

Skvelým výsledkom sa môže pochváliť George Russell. Pilot Williamsu už neklope, ale doslova búcha na bránu Q3. Dnes mu na postup chýbalo len päť stotín sekundy.

https://pbs.twimg.com/media/E0T8ywIXEAIX4Ty?format=jpg&name=medium