logo F1online.sk

V treťom tréningu sa na čelo vysunul Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Posledný tréning na VC Portugalska patril Maxovi Verstappenovi, ktorý po piatku prepol na vyšší stupeň a na Mercedesy získal viac ako dve desatiny sekundy, keď zajazdil kolo na úrovni 1:18,489. Druhý skončil Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom, ktorý stratil na svojho kolegu ďalšiu desatinku.

“Je nemožné povedať, kto je rýchlejší,” ohodnotil tretí tréning Nico Rosberg pripomínajúc, že Mercedes v kvalifikácii vždy niečo vytiahne z rukáva. “Podľa mňa majú úplne totožnú rýchlosť a rozhodovať budú piloti.”

Ak to tak naozaj bude, máme sa na čo tešiť. Zaujímavé bude sledovať, ako to jednotlivé tímy zvládnu, pretože viacerí piloti dnes mali problém so zahrievaním pneumatík. Ako výhodné sa ukázalo zajazdiť dve prípravné kolá, prípadne dve ostré kolá v rámci jedného výjazdu na trať.

Na prvých troch priečkach tak máme jeden Red Bull a dva Mercedesy, no prekvapivo medzi nimi mohol skončiť i Fernando Alonso, keby mu komisári nezmazali kolo na úrovni 1:18,735, ktoré by stačilo na tretie miesto pred Bottasom a Sergiom Pérezom.

Pri mazaní časov sa komisári opäť zapotili a správy o vymazaných kolách pribúdali jedna za druhou. V kvalifikácii na to môže doplatiť nejeden jazdec, keď k tomu pripočítame pomerne nepríjemný vietor. Ten sa nám postaral aj o fázu VSC, keď v poslednej zákrute zhodil reklamný pútač.

Piate miesto dnes zajazdil Esteban Ocon pred celkom dobre pôsobiacou dvojicou Ferrari Leclercom a Sainzom. Slová ôsmeho Landa Norrisa z piatka o tom, že aj s Alpine bude treba tento víkend rátať, sa naplnili, keďže ani Ricciardo sa nedokázal dostať cez žiaden francúzsky monopost.

Do prvej desiatky sa ešte vošli Pierre Gasly a Kimi Räikkönen.

Aston Martiny obsadili šestnástu a osemnástu priečku, pričom Lance Stroll aj dnes jazdil s vylepšeným monopostom, ktorý Aston Martin pôvodne plánoval predstaviť až v Barcelone. Ted Kravitz na túto tému ešte zistil, že Stroll dostal vylepšenia ako prvý z jednoduchého dôvodu: V šampionáte je na lepšej pozícii.

Za zmienku stojí umiestnenie Micka Schumachera. Aj keď máme za sebou len tretí tréning, vidieť Haas tak vysoko nie je bežné po nesúťažných jazdách.

https://pbs.twimg.com/media/E0TSaWxXsAIFvja?format=jpg&name=medium