logo F1online.sk

V Rakúsku bude treba spraviť viac ako 10-tisíc testov na COVID-19

Sebastian Vettel a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2020

Prípravy na Formulu 1 sú v plnom prúde. Na dve veľké ceny v Rakúsku sa nechystajú len tímy, ale aj lekári, ktorí budú v najbližších mesiacoch neodmysliteľnou súčasťou kolotoča F1. Nudiť sa počas súťažných víkendov rozhodne nebudú; počas dvoch veľkých cien v Spielbergu ich čaká viac ako desaťtisíc testov.

Tender na odber a vyhodnocovanie vzoriek vyhrala spoločnosť Eurofins Genomics. Svoje služby neposkytne len počas prvých dvoch víkendov sezóny v Spielbergu, ale na dvojvíkend plynulo nadviaže aj na maďarskom Hungaroringu.

Práca sa začne už pred príchodom na okruh. Spoločnosť, ktorá sa inak špecializuje na analýzu DNA, má totižto svoje pracoviská po celej Európe. “Máme možnosť ľudí testovať vo všetkých krajinách,” informuje Siegfried Schnabl, šéf spoločnosti pre oblasť Rakúska a východnú Európu, pre ORF. “Z FIA sme dostali odporúčanie, aby ľudia navštívili naše laboratóriá a v nich sa nechali otestovať. Mnohí prichádzajú z Anglicka, kde máme tiež svoje pracovisko.”

Vďaka odobratiu vzoriek už pred odletom do Rakúska dôjde k odbremeneniu testovacej stanice priamo na okruhu. Na ňom síce už v pondelok pribudne dvadsať odberových buniek, no nápor bude aj napriek tomu enormný.

“Nikomu, kto pracuje na okruhu — čo je spolu 3000 ľudí v rámci červenej zóny —, nebude umožnený vstup na pracovisko bez negatívneho testu na COVID-19 nie staršieho ako štyri dni. Tunajší zamestnanci budú otestovaní na mieste,” pokračuje Schnabl. “Spolu bude okolo 50 ľudí priebežne brať vzorky ľudom z celej Formuly 1 a FIA. Každý bude musieť podstúpiť tento test raz za päť dní.”

To bude spolu desať až dvanásťtisíc testov za dva súťažné víkendy. Samotné výtery z nosa budú odoberať v špeciálnych bunkách dvaja zamestnanci vybavení ochrannými oblekmi. Jeden z nich musí mať medicínske vzdelanie, druhý bude plniť úlohy asistenta pri skenovaní a zaraďovaní vzoriek do databázy. Párovanie ľudí so vzorkami bude jednoduché: každý člen padoku dostane vlastný čiarový kód, ktorým sa preukáže pred výterom.

“Znižuje to riziko chýb a je to absolútne anonymné,” vysvetľuje Schnabl. “My budeme mať len čiarový kód, nebudeme vedieť, ku komu prislúcha. My poskytujeme túto službu, no pracujeme spolu s hygienikom, ktorý dostáva všetky informácie.” On by v prípade pozitívneho testu upovedomil kompetentných na Red Bull Ringu aj s detailami ohľadom toho, ktorej osoby sa to týka.

Samotné vzorky sa budú vyhodnocovať v laboratóriách v Ebersbergu, ktorý je situovaný 30 kilometrov východne od Mníchova. Vyhodnocovanie vzoriek bude prebiehať nepretržite, čím sa dosiahne kapacita až 25-tisíc testov denne. Výsledky by mali byť známe v priebehu 16 až 24 hodín od odberu. Nazbierané vzorky budú do spomínaného laboratória odosielané dvakrát denne.