logo F1online.sk

Surer kritizuje absurdný nedostatok testov, nováčikovia na to tvrdo doplácajú

Nikita Mazepin
© Haas
Ladislav Király
Ladislav Király22. 4. 2021

Pred začiatkom tejto sezóny mali tímy k dispozícii len tri testovacie dni. Do každého z nich mohli nasadiť len jedno auto a keďže majú po dvoch pretekárov, jednoduchou matematikou prídeme k tomu, že každý mohol dostať k dispozícii jeden a pol dňa jázd.

Ak by ich využil absolútne maximálne, nikdy neprišiel do boxov a mechanici mu nič nemenili na nastavení, mal by pretekár 12 hodín tréningu. Keď si to porovnáme s inými športovými odvetviami, je toho strašidelne málo. Podľa bývalého pretekára Marca Surera je to doslova absurdné a nováčikovia majú poriadne sťažený život.

Ďalší nepríjemný fakt sa navyše týka skrátenia tréningov, pretože prvý aj druhý tréning sú po novom o 30 minút kratšie.

„Problém je v obmedzení testov,“ povedal Surer pre Formula1News.co.uk. „Ako môžete očakávať, že mladý jazdec si zvykne na auto, keď má k dispozícii len jeden a pol dňa? Je absurdné chcieť, aby si mladíci takto mohli zvyknúť na Formulu 1 a v aute cítili potrebné sebavedomie.“

„Keďže tímy majú tri dni testov s jedným autom, tak to znamená, že maximum na jedného jazdca je deň a pol. Takto by to v majstrovstvách sveta nemalo byť. Všetci traja nováčikovia robia chyby. Podľa mňa je nesprávne, že sme im počas testov nedopriali čas.“

Najhoršie je na tom Nikita Mazepin, ktorý má tých problémov najviac. Miesto v Haase získal vďaka peniazom a pravdepodobne je spomedzi nováčikov najslabší. „Zatiaľ si nie som istý tým, či patrí do Formuly 1,“ dodal Marc Surer.

Zvyšní dvaja nováčikovia sú Mick Schumacher a Júki Cunoda.