logo F1online.sk

Palmer: Russell ukázaným hnevom odpútal pozornosť od svojej chyby

George Russell a Valtteri Bottas
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király20. 4. 2021

George Russell v priebehu Veľkej ceny regiónu Emilia Romagna kolidoval s Valtterim Bottasom. Nehoda sa zrodila vo vysokej rýchlosti vo chvíli, keď sa pretekár Williamsu pokúšal dostať pred konkurenčný Mercedes. Nevyšlo to však podľa predstáv a obaja môžu byť radi, že sa im napokon nič nestalo.

Russell po havárii poriadne vybuchol, Bottasovi vynadal a dokonca si to s ním išiel ručne vybaviť. Podľa bývalého pretekára Jolyona Palmera to bolo len „odvádzanie pozornosti od vlastnej chyby“ a neskôr to vlastne uznal aj sám Russell. Keď vychladol, už veci vnímal inak. Uvedomil si, že Bottas mu nechal dostatok priestoru, len tam bolo jednoducho klzko.

„Za túto nehodu musíme viniť Russella, aj keď vzhľadom na náročné podmienky ju označujem ako pretekársky incident,“ povedal Palmer pre podcast Chequered Flag. „Keď idete v rýchlosti takmer 200 míľ za hodinu (v prepočte 320 km/h), tak je to veľmi ťažké. Objaví sa vám malý priestor na vonkajšej strane, kadiaľ môžete niekoho predstihnúť, ale je tam šmykľavo a veľmi slabý grip…“

„Všetky tie námietky a všetok ten hnev… myslím si, že ak by to takto neukázal, ak by nezašiel za ním a nezačal na Bottasa tak agresívne ukazovať prstom, tak by každý povedal len jedno: ‚Russell stratil kontrolu nad autom a havaroval‘. To ukazovanie prstom na iného jazdca odviedlo pozornosť od jeho chyby.“

Palmer hovoril aj o tom, ako Russell prežíval okamihy sledovania záznamu. Svoje pochybenie si podľa neho rýchlo uvedomil. Z kokpitu to v tej rýchlosti vnímal inak, ako v pokoji pri obrazovke.

„Bottas mal strašné preteky. Rozhodne teda nie je skvelé byť v pozícii, že ho môže predstihnúť Williams. Keď som potom videl Russella, ako je totálne nazlostený, bolo mi jasné, že sa nevie dočkať záznamu, aby videl, že Bottas musel urobiť niečo totálne zlé,“ pokračoval Angličan.

Záznam však nič takéto neukázal, Russell si to uvedomil a škandál by mal pomaly utíchnuť. „Je to tak, že to zle odhadol. No a teraz je medzi nimi určité napätie,“ dodal Jolyon Palmer.