logo F1online.sk

Rozhoduje Formulino o osude víkendu F1?

Formulino
© FormulinoTheKing
Branislav Ježík
Branislav Ježík18. 4. 2021

Na konci minulej sezóny sa so zvieratami na veľkých cenách akoby roztrhlo vrece. V Turecku si trať pred kvalifikáciou vyskúšal zatúlaný pes a podobná situácia sa trochu nečakane opakovala aj v Bahrajne, kde v prvej zákrute zatúlané štvornohé zviera dokonca spôsobilo prerušenie druhého tréningu. Tak trochu v tieni psích zatúlancov ostal iný zvierací návštevník na Veľkej cene Emilia Romagna. Zostal síce mimo pohľadu kamier zabezpečujúcich priame prenosy, na druhej strane sa môže pochváliť úlovkami, ktoré mu môže závidieť takmer každý formulový fanúšik.

Stalo sa to pri vlaňajšej veľkej cene v Imole. Počas prenosu televízie Sky, práve vo chvíli, keď reportéri robili rozhovor so Sebastianom Vettelom, sa objavil v zábere kocúr.

Je to šťastie, ak príde a pozrie sa na vás,“ povedal vtedajšiemu jazdcovi Ferrari reportér Ted Kravitz. Nemecký jazdec však tým nebol až taký nadšený. „Nemám rád mačky, ale tak teda túto si možno obľúbim,“ povedal. „Nemám ani žiadnu maškrtu, ktorú by som mu mohol ponúknuť. Aj tak má trochu nadváhu…“

Stretnutie so štvornásobným majstrom sveta kocúra evidentne neuspokojilo. Ako sa ukázalo, namieril si to rovno do garáže Mercedesu, kde sa stretol s Lewisom Hamiltonom. Sedemnásobný majster sveta bol ku kocúrovi oveľa ústretovejší. Kocúr ho pohotovo pozdravil a od Angličana sa dočkal aj pohladenia.

Po tom, ako video zo stretnutia zverejnil Mercedes, si kocúr užil svojich päť minút slávy. V boxoch sa však necítil ako doma náhodou. Má dokonca aj priliehavé meno. Ako neskôr prezradil jeho majiteľ prostredníctvom oficiálneho účtu talianskej trate, v Imole žije priamo na okruhu a volá sa Formulino.

Nakoniec mal pravdu aj Ted Kravitz. Formulino priniesol jazdcovi strieborných šípov šťastie, keď v nedeľu získal svoje prvé víťazstvo v Imole. Že to funguje, priznal napokon aj oficiálny účet Mercedesu na Twitteri, ktorý poukázal na to, že ich jazdec, rovnako ako celý tím boli „požehnaní mačkou z Imoly“.

Vettel už toľko šťastia nemal. Preteky dokončil na 12. mieste, keď ho zdržala 13-sekundová zastávka v boxoch spôsobená zaseknutou maticou kolesa. Jeho posledné vystúpenie ako jazdca Ferrari na talianskej pôde tak nedopadlo úplne podľa jeho predstáv.

Pred minuloročnou Veľkou cenou Emilia Romagna sa o Formulinovi vedelo len málo. Na Instagrame ešte v priebehu víkendu, počas ktorého sa uskutočnila veľká cena, pribudol aj jeho účet a fotografia s priepustkou do padoku. Článok 22.17 Športových pravidiel F1 pritom zakazuje pohyb zvierat na trati, v padoku, boxovej uličke či v diváckej sekcii. Výnimku udeľuje len FIA, čo sa v prípade Formulina evidentne stalo. Formulinov účet na Instagrame, v ktorom sa právom tvrdí, že je „majiteľom Imoly“, obsahuje fotografie, na ktorých sedí na všetkých dôležitých miestach okruhu, vrátane miestnosti, v ktorej sídli riaditeľstvo pretekov.

Vstup do padoku má povolený napríklad aj pes Lewisa Hamiltona Roscoe. Ten má tiež svoj účet na Instagrame a na to, že je to pes, má neuveriteľných 299-tisíc sledovateľov. Milovníkom zvierat je aj Alex Albon. Jeho chlpatých kamarátov si môžete pozrieť na instagramovom účte @Albon_Pets. Záujem medzi niektorými z vás možno vzbudia Horsey, Looky, Frooky, Moomoo, či Tino.

Formulino sa od minulej jesene stal tajným mačacím kráľom padoku a nie inak je tomu v Imole aj tento rok. Na fotografiách sa mohol pochváliť špeciálnou visačkou s VIP vstupom do padoku. Na Formulinovom vstupe do boxov je uvedené, že je členom personálu Imoly a jeho pozícia je „mačka“. Poskytuje mu prístup na okruh počas celého víkendu. Vstup do boxov je pritom v súčasnosti extrémne zložitý z dôvodu obmedzení súvisiacich s koronavírusom.

Formulino si však robí, čo chce. Napokon, kto by ho zastavil? Už vo štvrtok pri technických previerkach navštívil Formulino garáže tímov a pozorne sledoval tých, ktorí vstúpili do jeho kráľovstva. Ako pravý profesionál dokonca pózoval na fotografie členov tímov.

A aké je poučenie z celého príbehu? Kocúr z Imoly má jednoznačne moc rozhodovať o osude víkendu F1. Fanúšikovia na Twitteri už dokonca začali hovoriť o rivalite medzi Sebastianom Vettelom a Formulinom, ktorá bude pokračovať tento víkend. Zdá sa, že by ho mal vyhľadať aj Max Verstappen, ktorý zatiaľ pri veľkých cenách na talianskej pôde príliš veľa šťastia nemal.