logo F1online.sk

V garáži jediného černocha v NASCAR našli slučku

Bubba Wallace
© Bubba Wallace/Twitter
Ladislav Király
Ladislav Király22. 6. 2020

V garáži jediného čierneho pretekára NASCAR Bubbu Wallaca v nedeľu našli slučku. Stalo sa tak nedlho po tom, ako Američan úspešne bojoval za zákaz používania vlajky Konfederácie, ktorá pre mnohých ostáva symbolom otrokárstva a rasizmu.

Tento krok vyvolal veľké množstvo reakcií a jeden z pretekárov, Ray Ciccarelli, dokonca oznámil, že okamžite končí kariéru. Pred nedeľnými pretekmi v Talladege preletelo ponad okruh lietadlo, ktoré ťahalo takúto vlajku a rovnako aj nápis „defund NASCAR“ žiadajúci zastavenie dotácií pre sériu.

„V neskoršej časti popoludnia bolo vedenie série NASCAR upovedomené o tom, že v garáži tímu auta číslo 43 bola nájdená slučka,“ informovala séria v stanovisku. „Sme nahnevaní a pobúrení a slovami nevieme dostatočne vyjadriť, ako vážne tento odporný počin berieme.“

„Okamžite sme rozbehli vyšetrovanie a spravíme všetko pre to, aby sme odhalili osobu, prípadne osoby, ktoré za to boli zodpovedné a vylúčili ich zo športu. Ako sme už jasne povedali, v NASCAR nie je priestor pre rasizmus a tento počin len posilňuje naše snahy spraviť šport otvorenejším pre všetkých,“ dodala séria NASCAR.

Na situáciu zareagoval aj Wallace, ktorý ju označil za „opovrhnutiahodný akt rasizmu a nenávisti“.

„Som z toho veľmi smutný a len mi to bolestivo pripomína, ako výrazne sa ako spoločnosť ešte musíme posunúť a akí odolní musíme v boji s rasizmom byť,“ pokračoval 26-ročný mladík. „Náš šport je odhodlaný k tomu, aby sa postaral o ozajstnú zmenu. Nič nie je dôležitejšie a hanebné počiny tých, ktorým ide o šírenie nenávisti, nás nerozptýlia.“

Wallace vzápätí pridal slová svojej matky, podľa ktorej sa ho len pokúšajú zastrašiť. „Mňa to však nezlomí, nevzdám sa a neustúpim. Naďalej budem hrdo stáť za tým, v čo verím,“ dodal Bubba Wallace.