logo F1online.skF1online.sk

Brown: Andreas Seidl je najlepším šéfom tímu v súčasnej F1

McLaren, Andreas Seidl
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 4. 2021

Keď McLaren v januári 2019 oznámil, že novým šéfom tímu sa stane Andreas Seidl, ľudia znalí motoršportu okamžite spozorneli. Za Seidlom bol už vtedy jedinečný príbeh a výborné referencie, ktoré potvrdzuje aj v McLarene. Aj preto mu jeho nadriadený Zak Brown vystrúhal veľkú poklonu.

Andreas Seidl pracoval pre BMW v programe s Williamsom, neskôr sa podieľal na chode tímu BMW-Sauber. Aj jeho zasiahol náhly odchod tejto značky z F1, no úspešne pôsobil v projekte BMW v DTM či v programe Porsche v Le Mans.

Od mája 2019 pôsobí ako šéf McLarenu, a za necelé dva roky stihol naozaj dosť. Zrušil komplikovanú maticovú štruktúru riadenia. Zaviedol jasnú a priamu líniu riadenia, práve z jeho hlavy vyšiel nápad prejsť z Renaultu na Mercedes, a je lídrom návratu britskej značky späť na vrchol. Nesmieme opomenúť ani jeho vždy triezve a vecné mediálne vyjadrenia, čo je pre fanúšikov McLarenu oproti jeho predchodcovi Éricovi Boullierovi veľmi pozitívna zmena.

„Myslím si, že štruktúra, ktorú v McLarene máme, nám funguje veľmi dobre. S Andreasom máme vynikajúci pracovný vzťah. Aj pre ľudí v tíme je jasné, aké sú moje kompetencie, a aké Andreasove,“ povedal výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown, ktorý je priamym nadriadeným pre Andreasa Seidla.

„Mojou úlohou je postaviť čo najkonkurencieschopnejší a finančne udržateľný pretekársky tím, a to nielen v F1, ale napríklad aj v IndyCar, kde sa tiež angažujeme. Rovnako je mojou prácou získať tých najlepších ľudí, čo sa nám podľa mňa aj podarilo. Rád by som vyjadril svoj skromný názor, že Andreas je najlepším šéfom tímu súčasnej F1,“ pokračoval CEO McLarenu.

Zak Brown sa po svojom príchode snažil výraznejšie angažovať v chode tímu, no rýchlo pochopil, že sa potrebuje obklopiť schopnými ľuďmi, ktorí priamo rozumejú danej problematike. Preto sa zameral na ich získanie a zároveň robil to, v čom zožal celosvetový úspech. Ako úspešný marketér prilákal do tímu veľa nových a zaujímavých partnerov.

„Neviem ako viesť tím Formuly 1, nie je to ani moja kompetencia. V tomto je Andreas fantastický. Preto je mojou úlohou ponechať mu slobodu, dať podporu, a poskytnúť finančné zdroje, aby mohol realizovať svoje myšlienky. Andreas má plnú autoritu vo vedení tímu,“ dodal Zak Brown.

Stále však netreba zabúdať, že Seidl sa v konečnom dôsledku zodpovedá Brownovi, ktorý zase reportuje na vyššie miesta v rámci skupiny. „Pre úspech je kľúčové mať jasne vymedzené, kto má za čo zodpovednosť. Som veľmi rád, ako sme si rozdelili kompetencie a teším sa, že práve Zak je mojím šéfom. Necháva mi slobodu a poskytuje podporu, ktorú potrebujem, aby som mohol napĺňať svoju predstavu o tom, ako chcem viesť McLaren v F1. Debatujeme spolu o množstve tém. Najčastejšie komunikujeme prostredníctvom WhatsAppu, čo je tiež veľmi priame a flexibilné,“ doplnil Andreas Seidl.

McLaren je teda na dobrej ceste aj vďaka kooperácii dua Seidl-Brown. „V posledných troch rokoch sme urobili niekoľko dobrých krokov dopredu. Často o tom debatujeme, riešime, ako vidíme ďalšie kroky. Stále sme ďaleko od toho, kde sa chceme nachádzať o pár rokov,“ uzavrel Seidl.

Súvisiace články

Diskusia