logo F1online.sk

Norris už niečo odpozoroval od Ricciarda, chce sa však koncentrovať na seba

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 4. 2021

McLaren sa v posledných dvoch sezónach vyhrabal takmer z absolútneho dna na lídra stredu poľa. Zdá sa, že tento rok by už mohol mať naozaj stabilne tretie najrýchlejšie auto. Lando Norris tomu prispôsobil jazdecký štýl, keď čo-to odpozeral aj od skúsenejšieho tímového kolegu.

Lando Norris a Carlos Sainz sa s monopostami MCL34 a MCL35 museli často aj trochu biť, čo však bolo prirodzené, keďže McLaren sa jednoducho musel vyhrabať z dna štartového poľa. Lando Norris si tak trochu zvykol na tento jazdecký štýl, ktorý zmenil hneď v prvých pretekoch v Bahrajne. A prinieslo mu to odmenu v podobe skvelého štvrtého miesta.

„Spôsob, akým sme auto riadili v posledných dvoch sezónach, akoby odchádzal do zabudnutia; myslím to v dobrom slova zmysle. Sú tam však veci, ktoré musím upraviť, pretože auto je tento rok iné,“ povedal Lando Norris, ktorý priblížil, v čom mení svoj jazdecký štýl.

„Cítim, že som sa auto v posledných rokoch jednoducho príliš snažil riadiť. Najmä v kvalifikácii to malo negatívne dopady. Možno som tam odviedol dobrú prácu, no samého seba som trestal vecami, ktoré som s monopostom robil. Keď som to pochopil, tak som to zaviedol do praxe. A zrazu som cítil, že v oblastiach, kde som predtým strácal, som začal získavať,“ pokračoval mladý Brit.

Veľa otázok smeruje na to, aký bude vzťah a spolupráca dua Lando Norris a Daniel Ricciardo. Fanúšikom McLarenu tuhla krv v žilách po tesnom súboji tejto dvojice hneď po štarte v Bahrajne, obaja si však nechali férovo miesto a neprišlo k žiadnemu kontaktu. Aj z reči tela sa však zdá, že si Norris zatiaľ od nového tímového kolegu necháva väčší odstup než od Carlosa Sainza. Ide o veľa, pre Landa je táto tretia sezóna veľmi dôležitá a veľa napovie o jeho budúcnosti v slávnom britskom tíme.

Britský mladík si však niečo už predsa len zobral z pozorovania Ricciardových dát. „Daniel si sadol do preňho úplne nového auta. Tohtoročný monopost sa však riadi odlišne, než ten z roku 2020. V tejto chvíli sa Danielov jazdecký štýl lepšie hodí na náš súčasný monopost,“ vyhlásil Norris, ktorý však nechce kopírovať charakteristický štýl svojho staršieho kolegu.

„Viem, že sa môžem zlepšiť, a to najmä z pohľadu pochopenia, ako riadiť auto. Nechcem sa však len učiť od Daniela, o tom by to nemalo byť. Stále sa budem koncentrovať na seba z pohľadu pretekovej rýchlosti. Práve to je oblasť, v ktorej som v posledných rokoch nebol veľmi dobrý. Cítim, že som v tomto smere odviedol dobrú prácu, z čoho sa veľmi teším.“

Šéf tímu Andreas Seidl aj v podcaste Beyond the Grid pochválil svojho jazdca. Podľa neho urobil ďalší krok dopredu a má všetko, aby sa zaradil medzi absolútnu špičku. Landovo štvrté miesto z Bahrajnu môžeme označiť za jedny z jeho najlepších pretekov v F1 dosiaľ. „Lando urobil ďalší krok dopredu. Je to niečo, čo očakávate od mladého jazdca vo svojich prvých rokoch v F1. Vďaka tomu sa môže zaradiť medzi top mužov v tomto športe,“ povedal Andreas Seidl.