logo F1online.sk

Stoddart: Max dokázal poraziť svojho otca už ako päťročný

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2021

Austrálsky biznismen Paul Stoddart bol v rokoch 2001 až 2005 majiteľom maličkej talianskej stajne Minardi. Tento džentlmen mal pretekanie odjakživa v krvi. Pred dvadsiatimi rokmi si splnil svoj veľký sen a ujal sa krachujúceho tímu so sídlom vo Faenze. Ten síce pod Paulovým vedením naďalej bojoval o každý dolár a nemal šancu víťaziť, no napriek tomu patrí táto kapitola k najkrajším v Stoddartovom živote.

Jeho tím možno bol na rošte najmenším a najchudobnejším, no Stoddart si dokázal v padoku vybudovať rešpekt a obdiv aj tých najväčších hráčov. Tento austrálsky podnikateľ stál pri zrode kariéry Fernanda Alonsa či Marka Webbera. V roku 2003 v jeho farbách pretekal i Jos Verstappen, pre ktorého to vtedy bola posledná sezóna vo Formule 1. Stoddart sa teraz pre britský Daily Mail rozpovedal aj o svojom prvom stretnutí s vtedy päťročným Maxom Verstappenom.

„Raz sme mali v Bruntingthorpe akciu s dvojsedadlovými monopostami. Jeden z našich sponzorov tam priniesol aj veľmi ranú verziu simulátoru Formuly 1,“ začal svoju príhodu niekdajší šéf Minardi. „Max tam bol aj s otcom a keď to zbadal hneď začal naliehať: ‚Oci, oci, poďme tam!‘ a veľmi to chcel vyskúšať.“

„Jos si to určite bude pamätať lepšie, ale Max ho vtedy na tom simulátore dokázal poraziť. Nedokázal som si pomôcť, ten chlapec mal pretekanie v krvi.“

„Stretol som ho ešte predtým, než v roku 2015 prišiel do Formuly 1. Už po krátkom rozhovore ste vedeli, že to myslí vážne. Určite je to pretekár schopný získať titul, možno dokonca niekoľko,“ dodal Stoddart.

Austrálčan si veľmi dobre spomína i na mladého Fernanda Alonsa, ktorý v Minardi pretekal v roku 2001. Do Faenzy prišli obaja prakticky v rovnakom čase. Španielsky mladík vo svojom premiérovom ročníku všetkých ohúril aj keď nebodoval.

„Množstvo pasív a málo aktív,“ spomína Stoddart na dobu, keď do tímu v roku 2001 prišiel. „Fernando bol jedna z mála položiek na strane aktív. V roku 2000 sme s ním súperili vo Formule 3000. Sledoval som ho v daždi v Spa a hovoril som si: ‚Wau, tak tohto chlapca musím pozorne sledovať‘.“

„V decembri toho roku sme sa dali dokopy a stal sa súčasťou tímu, pomáhal nám stavať auto a bol neskutočne motivovaný. Myslím, že v tom roku 2001 dokázal z auta dostať viac, než by zvládol hocikto iný na svete. Táto vlastnosť ho sprevádza počas celej jeho kariéry,“ dodal Stoddart.