logo F1online.sk

Honda tvrdí, že už má lepší motor ako Mercedes vlani

Vlajky: Red Bull a Honda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2021

Pohonná jednotka Mercedesu v predchádzajúcej sezóne udávala tempo a žiaden zo súperov sa jej nedokázal ani len priblížiť. V Honde však tvrdia, že počas zimy sa im túto veľkú stratu podarilo preklenúť a dnes sa už z pohľadu výkonu dostali na lepšiu úroveň ako Mercedes v minulej sezóne.

Inžinieri Hondy v úvode ročníka 2020 uznali, že vôbec nečakali také veľké zlepšenie motora strieborných šípov. A tak kým teraz avizujú, že sa už im už podarilo dorovnať Mercedes z vlaňajška, sú stále opatrní. Veď Mercedes nespal ani počas tejto zimy.

“Ja som presvedčený, že sme už prekonali minuloročný Mercedes,” vyhlásil technický riaditeľ Hondy Tojoharu Tanabe pre the-race.com. “Závisí to od podmienok. Ale teraz nemáme ani poňatia, ako sa počas mimosezónneho obdobia zlepšil Mercedes. Uvidíme, keď sa začne prvá kvalifikácia. A po prvých pretekoch.”

Najväčším súperom Red Bullu bude tento rok práve Mercedes. Po predsezónnych testoch je ťažké určiť, kto má navrch, hlavne kvôli vycibrenému umeniu strieborných šípov dôkladne maskovať svoj potenciál. Je však pravda, že sa auto Red Bullu medziročne zlepšilo, Max Verstappen hlási lepšiu stabilitu, ktorá vlani spôsobovala problémy.

Naplno zabrala aj Honda, no naďalej pamätá na vyjadrenia motorového oddelenia súpera, podľa ktorých Mercedes nasadí “inovácie, s ktorými sme ešte nikdy nepretekali”. “Minulý rok sme v ich vývoji zbadali veľký skok. Je veľmi ťažké odhadnúť, čo sa deje, a aký bude mať ich vývoj výsledky. Zatiaľ na to nemáme odpoveď.”

Ak sa vrátime v čase do predchádzajúcej sezóny, môžeme si spomenúť na vyjadrenia Christiana Hornera, ktorý vyhlásil, že “Red Bull má za sebou najlepšie predsezónne testy od roku 2013”. Tento rok sa červení býci zastrájajú, že sú na tom ešte lepšie. Vieme však, že vlani to nestačilo, či to bude tentoraz dosť, uvidíme o týždeň.

Nuž a okrem výkonu bude dôležitá i spoľahlivosť. Problémy v tejto oblasti zatiaľ Hondu obchádzali, čo je len dobré. V Bahrajne teploty presahovali aj 30 °C, išlo teda o jedny z najnáročnejších podmienok v sezóne. “Mali sme menší počet problémov, ako sme čakali,” pousmial sa Tanabe, podľa ktorého boli testy “dobrým znamením z pohľadu spoľahlivosti”.

“Ja dúfam, že budeme v pozícii, aby sme zviedli súboj o titul s Mercedesom. Viem však, aký silný je Mercedes a aký má dobrý technický kumšt, aké má dobré šasi, pohonnú jednotku, pilotov, tímovú spoluprácu. Po troch dňoch testov je zatiaľ priskoro na nejaký verdikt,” uzavrel.

Súvisiace články