logo F1online.sk

Šprintové preteky sa zrejme budú volať superkvalifikácia, prezradil Budkowski

Autá Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena po kvalifikácii
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2021

Sobotňajšie šprintové preteky, o ktorých sa tak horlivo diskutuje od posledného zasadnutia Komisie F1, by mohli dostať názov superkvalifikácia. V utorok po predstavení monopostu A521 to prezradil Marcin Budkowski z Alpine.

Výkonný riaditeľ Alpine sa na nový formát veľmi teší, hoci ešte nie je vytesané do kameňa, že sa aj stane realitou. Tímy si dopriali viac času na preštudovanie návrhu a až v najbližších týždňoch ho majú schváliť alebo zamietnuť. Ak však veríme vyjadreniam najvyšších predstaviteľov Formuly 1, tak sa šprintových pretekov skutočne dočkáme. Vraj majú v padoku širokú podporu.

Avšak, nebudú sa tak volať. “Tie šprintové preteky, či aký budú mať názov — superkvalifikácia —, to vám bude vzrušenie rozdelené do troch dní, naozaj,” nadhodil Marcin Budkowski. “Kvalifikujete sa v piatok, v sobotu budete mať preteky a v nedeľu budete pretekať opäť.”

Kompletné detaily piatkového programu zatiaľ nepoznáme, no všetko naznačuje tomu, že sa uskutoční len jeden tréning podobne, ako tomu bolo vlani v Imole, a po ňom bude nasledovať kvalifikácia. “Do kvalifikácie pôjdeme oveľa horšie pripravení. Pre fanúšikov, či už budú na okruhu alebo doma, to budú tri dni vzrušenia.”

“Tímy niekedy pôsobia dojmom, že sú až závislé na tom, aby medzi sebou súperili. My sme závislí na neustálom zlepšovaní našej konkurencieschopnosti a nášho výkonu. Napokon však musíme ponúknuť dobrú šou. Myslím si, že toto nám pomôže fanúšikom pripraviť dobré divadlo,” uvažuje Budkowski.

“Poďme teda skúsiť nový formát. Je to skvelá príležitosť zistiť, či je to niečo, pri čom by sme chceli zostať aj v ďalšej sezóne,” dodal na záver.