logo F1online.sk

VC Austrálie nevylučuje, že by si novembrový termín ponechala nastálo

Po štarte VC Austrálie 2019
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2021

Veľká cena Austrálie už od roku 2011 otvára ročníky Formuly 1, aspoň podľa pôvodného rozpisu veľkých cien. Ten sa vlani napokon musel prerábať, kvôli čomu sa v Melbourne vôbec nepretekalo, a zmeny nastali aj v tohtoročnom kalendári. Preteky u protinožcov by sa síce mali konať, ale nie v pôvodnom marcovom termíne, lež až v novembri. Nuž a podľa organizátora je možné, že si Austrália tento termín vyberie natrvalo.

Viac už k tejto téme povedal organizátor pretekov Andrew Westacott. Hneď na začiatku však v rozhovore pre motorsport.com upozornil: “Zdôrazňujem, že ohľadom kalendárov pre rok 2022 ešte nebolo o ničom rozhodnuté. Tešíme sa z toho, že zvykneme mať pozíciu úvodných pretekov vo Formule 1. Vyhovuje nám to a je to základný pilier veľkých podujatí v Melbourne.”

Cieľom je však pozrieť sa i na alternatívy. Keďže organizátor VC Austrálie má pod palcom okrem pretekov Formuly 1 aj podujatie MotoGP, ktoré sa obyčajne koná v októbri, tak má istú mieru voľnosti, ktorú by chcel využiť.

“Teraz, keď budeme organizovať podujatie F1 v novembri, budeme mať príležitosť pozrieť sa na štyri rôzne scenáre,” informuje Austrálčan. “Prvý scenár je, že by boli obe podujatia v úvode sezóny, vo februári a v marci. Druhá alternatíva: obe podujatia by mohli byť na konci sezóny, tu sa bavíme o októbri alebo novembri.”

“Tretia možnosť je tradičná, s Formulou 1 na začiatku sezóny a MotoGP na konci. Alebo, napokon, výmena; MotoGP na začiatku a F1 na konci,” kombinatoricky vyratúva všetky možnosti Westacott.

Každý z týchto variantov má svoje za a proti. Kým úvodné podujatie sezóny sa vždy teší veľkému záujmu verejnosti, v marci sa nikdy nebude rozhodovať o majstrovskom titule. Presun pretekov na november by mohol spôsobiť, že sa bude v Albert Parku udeľovať majstrovská koruna, čo je ďalšie veľké lákadlo.

“Som otvorený všetkým štyrom scenárom, ich kladom a záporom a príležitostiam, ktoré dávajú športu,” pokračuje. “A tiež uvažujem o hodnote, ktorú tieto podujatia prinesú Melbourne. Všetky sú na stole a o tom, ktorú kombináciu napokon vyberieme, rozhodneme v polovici roka, keď sa budú finalizovať kalendáre.”

“Beriem do úvahy aj tradíciu a nové príležitosti, som otvorený. Zatiaľ nebolo prijaté žiadne kategorické rozhodnutie,” vysvetlil Westacott.

Súvisiace články