logo F1online.sk

Albon sa nevzdáva, o rok chce byť v Red Bulle alebo AlphaTauri

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2021

Alex Albon strávi sezónu 2021 prizerajúc sa spoza boxového múrika, v Red Bulle bude plniť len nevďačnú úlohu rezervného a testovacieho jazdca. Nenecháva sa však znechutiť. Tým, ktorí v Red Bulle rozhodujú, je odhodlaný ukázať, že má na to, aby sa do kokpitu vrátil.

“Mojím cieľom je byť v monoposte F1,” hovorí Alex Albon v predvečer predstavenia nového auta Red Bullu RB16B, v ktorom by sedel oveľa radšej ako v tvrdohlavom RB16. “Prvým cieľom musí byť, aby to bolo s Red Bullom. Nemajú len dve, ale hneď štyri sedačky, takže mojím cieľom bude vyčkať a vyhodnotiť, ako sa to bude vyvíjať.”

Britský pretekár disponujúci thajským pasom tak otvorene hovorí i o možnosti návratu do AlphaTauri. Inak to azda ani nepôjde, veď o sedačku vedľa Maxa Verstappena bude poriadna bitka; Helmut Marko už dávnejšie naznačil, že by ju mohol získať Júki Cunoda, ak presvedčí viac ako Sergio Pérez. A nezabudnime, že za zákrutou striehne i Pierre Gasly.

“Samozrejme, ak všetci budú podávať dobré výkony, tak potom bude jasné, aká je situácia,” uvedomuje si Albon. “Mojou úlohou je koncentrovať sa na to, čo sa momentálne deje, robiť maximum pre tím, pre seba, zlepšovať sa v továrni a s chlapcami. Ak sa nám to podarí, tak potom uvidíme.”

Alex Albon po otázke, ako reagoval na novinky, že sa bude musieť utiahnuť do úzadia, netajil sklamanie. “Bol som sklamaný, vždy by som bol sklamaný, lebo toto je náš sen. Veľmi rýchlo som si však uvedomil, že nemá zmysel sa ľutovať.”

“Nie je žiadnym tajomstvom, že to bolo náročné auto. Vlani to bola pre mňa ťažká sezóna. Treba sa s tým vyrovnať. Mojou odpoveďou nie je rozmýšľať nad tým, prečo sa stalo toto a tamto, ale čo môžem spraviť, aby som sa vrátil a opäť mohol bojovať,” pokračoval na margo svojho mentálneho nastavenia.

Doteraz vždy platilo, že ak niekto vypadol z hlavného tímu Red Bullu, tak následne putoval do Toro Rosso, resp. AlphaTauri. Albon je v tomto smere výnimka, keďže druhú šancu v AlphaTauri nedostal, no zároveň tomuto rozhodnutiu rozumie. “Júki mal vlani veľmi dobrý rok, takže sa dá pochopiť, prečo to dopadlo takto. V tomto smere nemám na nikoho ťažké srdce.”

“Myslí si, že okolo letnej prestávky už budeme vedieť, ako sa veci majú. Odteraz až dovtedy budem naplno pracovať pre Red Bull a potom uvidíme, čo sa stane,” vyhlásil.

Súvisiace články