logo F1online.sk

Z kalendára vypadli ďalšie tri veľké ceny

Suzuka, Japonsko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2020

Predbežné informácie o tom, že trojica ázijských podujatí v Azerbajdžane, Singapure a Japonsku sa tento rok skutočne nepôjde, sa potvrdili. Organizátori o oficiálnom zrušení veľkých cien informovali v piatok ráno.

V prípade Baku a Singapuru zohral dôležitú úlohu mestský charakter okruhu. Okrem toho, že na prípravu trate je potrebné vyhradiť niekoľko mesiacov vopred a vyriešiť logistiku, je takmer nepredstaviteľné ich bezpečne odizolovať od verejnosti.

Organizátor pretekov v Suzuke len pred pár dňami ohlásil zrušenie podujatia MotoGP na trati v Motegi, ktoré tiež spravuje, preto bolo len otázkou času, kedy dôjde aj na Veľkú cenu Japonska Formuly 1.

Vedenie podujatia v Singapure označilo ako hlavné príčiny zrušenia pretekov obmedzenia spojené s fyzickou prípravou podujatia, neistotu v oblasti leteckej medzinárodnej prepravy a zákaz zhromažďovania.

“Posledných pár mesiacov bolo pre nás na všetkých frontoch extrémne náročných,” hovorí šéf VC Singapuru Colin Syn. “Teraz sme prijali toto ťažké rozhodnutie. Formula 1 a naši akcionári akceptujú, že sme ho museli prijať.”

“Zdravie a bezpečnosť našich dodávateľov a ich pracovníkov, divákov, štábu Formuly 1, zamestnancov a dobrovoľníkov z radov maršálov boli prioritou číslo jedna. Ďakujeme všetkým za ich trpezlivosť a ich neotrasiteľnú podporu,” dodal.

V kalendári tak vzniká veľká diera. Poslednou veľkou cenou európskej časti je zatiaľ Taliansko naplánované na 6. septembra. Po nej nasleduje VC Ruska, ktorá by sa mohla konať posledný septembrový víkend, nuž a ďalšia je až VC USA s termínom 25. október. Situácia v USA sa však nevyvíja optimálne, keďže z finančného hľadiska si organizátor nevie predstaviť veľkú cenu bez prítomnosti divákov, a tak tieto preteky budú s najväčšou pravdepodobnosťou tiež zrušené. Náhradou Austinu by ale mohol byť Indianapolis.

Liberty zatiaľ uvažuje o tom, že do kalendára začlení ďalšie dve podujatia v Európe. Na výber má okruhy Hockenheim, Imola, Portimao a Mugello. Zo vzdialenejších krajín sú najpravdepodobnejšie preteky v Bahrajne, Abú Zabí, potom v Číne, no v posledných dňoch sa začína uvažovať aj o Kanade.

Organizátori v Mexiku a Brazílii nedávno prezentovali svoj záujem využiť príležitosť a hostiť preteky v riadnom termíne, no aktuálny stav krajín ohľadom pandémie nenasvedčuje tomu, že do Latinskej ameriky skutočne poletíme.