logo F1online.sk

Williams: Latifi mal veľmi dobrú sezónu, len kvôli Russellovi to nebolo vidieť

Nicholas Latifi za ním George Russell
© Twitter/Nicholas Latifi
Milan Kubala
Milan Kubala13. 2. 2021

Aké máte pocity z výkonov Nicholasa Latifiho? Je pravda, že kanadský pretekár vlani veľmi nezažiaril, hlavne popri Georgovi Russellovi, ktorý ho poľahky porážal. Šéf Williamsu Simon Roberts ale považuje Latifiho výkony za viac než len uspokojivé. Keby vraj po svojom boku nemal Russella, všimlo by si to viacero ľudí.

Ani jeden z pilotov Williamsu vlani nedokázal v monoposte FW43 zabodovať, takže v tejto štatistike si Latifi s Russellom boli vyrovnaní. Ak sa však pozrieme na interný kvalifikačný súboj, tak v ňom už jasne vedie George Russell, ktorý svojho kolegu zotrel v pomere 17:0.

Ak sa pozrieme len na preteky, v ktorých obaja došli do cieľa, tak Russell vyhral 8:2, hoci Latifimu by sme azda mohli pripísať extra bod za Veľkú cenu Emilia-Romagna, kde sa Russell vlastnou chybou za bezpečnostným vozidlom vyradil sám.

“Ja si myslím, že mal veľmi dobrý ročník,” hodnotí Nicholasa Latifiho Simon Roberts, ktorého cituje racefans.net. “Veľmi ľahko sa zabudne na to, že to nebýva ľahký rok, keď prídete do tímu a ani neviete, na akých okruhoch budete pretekať. Mali sme v kalendári aj pár nových, s ktorými sme sa museli popasovať.”

“Myslím si, že na Georgovej jazde (na VC Sachíru) sme videli, že je veľmi, veľmi dobrý, ba až extrémne dobrý. Ktokoľvek, kto by sa proti nemu postavil, by na výsledkoch nepôsobil zrovna najlepšie, hlavne v kvalifikáciách, kde George exceluje. Keď sa však na to pozriete v kontexte a uvedomíte si, ako málo skúseností má Nicky s týmito autami, tak si myslím, že sa mu darilo dobre,” pokračuje v obrane svojho pilota.

To však určite neznamená, že by od Latifiho neočakával zlepšenie. “Ešte sa toho musí veľa naučiť, aby dal dokopy kvalifikačné kolo. Je evidentné, že sme mu s tým veľmi nepomohli, nepomohli sme mu s výkonom auta a v tej súvislosti aj tým, aby mohol v sobotu zajazdiť viac než len dve kolá, keďže vypadol už v Q1. Keď už máte auto, ktoré má rýchlosť na to, aby sa dostalo z Q1, tak máte aj viac pokusov a učíte sa oveľa rýchlejšie. Uvidíme, aké pokroky spraví tento rok, keď už má ročné skúsenosti.”

“Mal dobrú pretekovú rýchlosť, veľmi dobrú. Vyzerá to tak, že mu to prirodzene sedí. Dúfajme, že nové pneumatiky sa po stránke nárokov príliš nezmenia a on bude môcť nadviazať na tú pretekovú rýchlosť, ktorú mal vlani, a tiež, že sa nám podarí celkovo zlepšiť auto. Myslím si však, že na jeho debutovú sezónu si počínal veľmi dobre a tímu toho veľa priniesol,” doplnil.