logo F1online.sk

Prestavba barcelonskej desiatej zákruty sa skončila

Barcelona, Catalunya, Španielsko
© Twitter/Barcelona Circuit
Milan Kubala
Milan Kubala2. 2. 2021

Práce na desiatej zákrute, ktoré okruh v Barcelone začal plánovať už v decembri minulého roka, sa skončili. Vznikla de facto nová, ktorá sa však prejazdom bude viac podobať úplne pôvodnej zákrute La Caixa.

Nová línia je akýmsi kompromisom medzi vnútornou zákrutou, ktorú na svojich pretekoch využívala Formula 1 a v posledných rokoch i MotoGP, a vonkajšou, na ktorej série na dvoch kolesách pretekali do sezóny 2015.

Zmena prišla počas súťažného víkendu VC Katalánska 2016 ako reakcia na smrť pretekára Moto2 Louisa Saloma. Salom síce nehavaroval v desiatej zákrute, avšak organizátori sa rozhodli staviť na jej pomalší variant, aby znížili rýchlosti pretekárov v ďalšej sekcii, teda i na mieste, kde mal Salom nehodu.

Či táto zmena napomôže Formule 1 a prispeje k atraktivite pretekov, ešte len uvidíme. Pedro de la Rosa však zmeny vníma pozitívne. “Je to evolúcia, ktorá sa fanúšikom bude istotne páčiť,” uviedol, zatiaľ čo zamestnanci okruhu inštalovali v zákrute obrubníky.

“Teraz to bude oblejšia zákruta, bude rýchlejšia. Smerom k štadiónu budeme môcť prísť v oveľa väčšej rýchlosti, kvôli čomu tie zákruty budú o čosi náročnejšie. Bude to zaujímavé,” ubezpečuje 49-ročný Španiel.

Ako prví si nový variant desiatej zákruty vyskúšajú piloti F1, Veľká cena Španielska je na programe 9. mája. Séria MotoGP sa na okruh vydá o mesiac neskôr a vyvrcholí pretekmi 6. júna.

Twitter/Barcelona Circuit
Twitter/Barcelona Circuit
Twitter/Barcelona Circuit

Súvisiace články