logo F1online.sk

Podľa Szafnauera Vettel vybičuje Strolla k lepším výkonom

Otmar Szafnauer
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala13. 1. 2021

Jednou z úloh Sebastiana Vettela v novom Aston Martine bude stajni ukázať, ako to funguje vo víťazných celkoch Formuly 1. Potom, čo si zaspomína na svoju dominanciu v Red Bulle, by mal však pomôcť aj pri rozvoji Lanca Strolla. Podľa Otmara Szafnauera to bude pre mladého Kanaďana skvelá motivácia.

Tím, ktorý má momentálne pod palcom konzorcium Lawrenca Strolla, vo Formule 1 pôsobí už poriadne dlho. Viackrát si zmenil svoju identitu, no až doteraz nikdy nemal vyslovene majstrovské ambície. V tejto stajni sme napríklad majstra sveta nevideli od roku 1999, keď ešte v Jordane pôsobil Damon Hill.

Teraz prichádza Sebastian Vettel. “Podpísať s ním zmluvu bolo veľmi dôležité,” hovorí Otmar Szafnauer. “Do tímu prinesie víťaznú mentalitu, všetci sa od neho a z jeho skúseností bezpochyby veľa naučíme. Prináša ideálnu kombináciu skúseností, víťazného know-how a čistého talentu.”

Vettelovým tímovým kolegom bude Lance Stroll, ktorý v šampionáte jazdcov obsadil len jedenástu priečku, sedem pozícii za prepusteným Sergiom Pérezom. Vettel si pri mladíkovi z Kanady môže napraviť povesť, ktorú vo Ferrari doslova zdemoloval Charles Leclerc.

Szafnauer je s jazdeckým zložením spokojný, zdôrazňuje, že Stroll sa neustále zlepšuje. “V Lancovi máme mladého a talentovaného, tvrdo pracujúceho pilota, ktorý v minulom roku zažil svoju najlepšiu sezónu a zlepšil sa vo všetkých oblastiach pretekania. Vieme, že je viac než len schopný pomôcť tímu naplniť jeho ciele za predpokladu, že mu dáme potrebnú techniku.”

“Myslíme si tiež, že Sebastian vytiahne z Lanca to najlepšie. Lance bude na oplátku tlačiť na Sebastiana. Tešíme sa z toho, aké budeme mať v roku 2021 jazdecké zloženie,” skonštatoval spokojný rodák z rumunského Semlacu.

Lawrence Stroll dal viackrát jasne najavo, že jedným z jeho dlhodobých cieľov je získať s Aston Martinom titul. Ako zákazníkovi Mercedesu, dominátorovi z posledných sezón, odborníci a ani fanúšikovia zrovna najväčšie šance na úspešné splnenie tohto cieľa nedávajú.

Szafnauer na začiatok verí, že tím nadviaže na posledné roky, keď aj s veľmi obmedzenými zdrojmi konkuroval tímom, ktoré mali byť papierovo jasne lepšie.

“Možno to znie strašidelne, ale vo Formule 1 pretekáme už 30 rokov. Na tejto ceste sme vyhrávali preteky a zbierali pódiá, častokrát navzdory všetkým očakávaniam. Zaslúžene sme si vybudovali reputáciu tímu, ktorý boxuje vo vyššej váhovej kategórii. Sme presvedčení, že meno Aston Martinu naplníme hrdosťou hneď od štartu,” doplnil Szafnauer.