logo F1online.sk

Latifi sľubuje ďalšie zlepšenie: Zmenšíme medzeru, som o tom presvedčený

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2021

Williams sa v tomto roku priblížil k svojim súperom, opäť však skončil posledný. Napriek tomu predviedol niekoľko sľubných zábleskov zlepšenej formy, najmä v kvalifikáciách. Podľa zástupcov tímu i jeho pilotov, budú v Grove pokračovať a zlepšovať sa aj v roku 2021.

Vôbec prvá sezóna bez bodu v dlhej histórii tímu. Napriek tomu je ročník 2020 hodnotený omnoho pozitívnejšie, než 2019. George Russell postúpil do Q2 deväťkrát zo sedemnástich pokusov (vlani sa to nepodarilo ani raz). Na body však nedosiahol ani on, ani jeho kolega Nicholas Latifi. Russell premárnil veľkú príležitosť v Imole, Latifi bol trikrát jedenásty.

„Je to naozaj pozoruhodné, aký skok sme na niektorých tratiach dokázali urobiť,“ povedal Nicholas Latifi, ktorého cituje Motorsport Week. „V Bahrajne, čo je štandardný okruh, dokázal George posunúť svoj minuloročný čas o dve a pol sekundy.“

„Také zlepšenie zo sezóny na sezóny vo Formule 1 len tak neuvidíte. Ak by sa nám podarilo získať ešte o trochu viac, posunulo by nás to bližšie k bojom v strede poľa.“

Tak ako jeho súperi, aj Williams bude v roku 2021 čeliť dileme. Možno by bolo najlepšie, keby sa v Grove naplno sústredili na nové pravidlá a vyvíjali monopost pre rok 2022. Latifi je však presvedčený, že aj v tejto sezóne sa bude Williams približovať.

„Som si istý, že budeme stratu naďalej znižovať. Vieme, že autá sa z väčšej časti prenesú do budúcej sezóny, no možno nebudeme schopní vyvíjať tak, ako by sme chceli, najmä kvôli novým pravidlám. Na vývoj auta sa kladie veľký dôraz, stále je to však auto a stále bude mať svoje vrodené nedostatky, aj kvôli zmrazeniu niektorých súčastí, ktoré nemôžeme zmeniť. Bude teda náročnejšie nájsť toľko výkonnosti, koľko by sme chceli,“ hovorí Latifi.

„Stále však existujú prvky, kde sa zlepšiť dá, napríklad v Bahrajne sme skúšali novinky pre nové auto. Zmenšíme medzeru, som o tom presvedčený,“ sľubuje kanadský pretekár.