logo F1online.sk

Kvjat: Ak by prišla ďalšia príležitosť v top tíme, bol by to iný príbeh

Daniil Kvjat
© AlphaTauri Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2021

Zdá sa to takmer neuveriteľné, no Daniil Kvjat má stále len 26 rokov. Za svoju kariéru toho však stihol už viac ako dosť. Z GP3 rovno do F1, rok v Toro Rosso, rok v Red Bulle, výpoveď v Red Bulle a krátko nato aj výpoveď v Toro Rosso. Rok mimo, potom návrat a po dvoch sezónach s Toro Rosso a AlphaTauri, opäť výpoveď. Všetko sa stalo tak rýchlo, že ani sám rodák z Ufy si nestihol všetko uvedomiť.

Dnes je Daniilova budúcnosť otázna. Nepoznáme ani jeho program na sezónu 2021. Možno opäť spojí sily s niektorým tímom a bude jazdiť na simulátore. Hovorilo sa tiež o jeho možnom presune do Formuly E, no nikoho by neprekvapilo, ak by Kvjat strávil rok na dovolenke a venoval sa malej dcérke a svojej ďalšej veľkej vášni, bojovým umeniam.

„Rok 2022 by bol logickým termínom pre môj návrat, pretože prídu nové pravidlá a tímy budú potrebovať skúsenosti,“ vyhlásil Kvjat, ktorého cituje Motorsport.com. „Skúsenosti sú dnes veľmi dôležité, najmä ak vstúpia do hry nové pravidlá. Urobím samozrejme všetko, aby som sa vrátil, pretože cítim, že stále mám toho dosť, čo môžem tomuto športu dať.“

Kvjatovi v tomto roku zlomila väz pomerne vysoká prehra s Pierrom Gaslym. Ruský pretekár priznal, že tohtoročný monopost mu, na rozdiel od tímového kolegu, vôbec nesedel. Kým sa mu dostal na koreň, polovica sezóny bola fuč. Gasly navyše zaknihoval pamätné talianske víťazstvo.

„Jeho víťazstvo zatienilo všetky dobré veci, ktoré sa mi v tomto roku podarili, ale to je normálne. Boli to v jeho podaní fantastické preteky. Pokiaľ ide o mňa osobne, tak cítim, že teraz som omnoho komplexnejší pretekár,“ hovorí Kvjat.

„Keď budem v budúcnosti čeliť veľmi veľkému tlaku, stále dokážem podať viac ako stopercentný výkon. To bol pre mňa v minulosti trochu problém.“

Rodák z Ufy absolvoval v F1 viac ako stovku veľkých cien. Stále je pomerne mladý, je dokonca mladší, než taký Antonio Giovinazzi. Napriek tomu toho stihol viac ako dosť. Dokázal pritom to, čo pred ním len málo pretekárov – Formulu 1 opustiť a potom sa vrátiť.

„Mám pocit, akoby všetko v mojej kariére išlo extrémne rýchlo,“ povedal Kvjat. „Prvá fáza s Toro Rosso a Red Bullom zbehla tak rýchlo, že som si ani nestihol uvedomiť, čo sa stalo. Prišiel som priamo z GP3, takže som fakticky preskočil jeden schod pred príchodom do F1. Mal som veľmi dobrý rok s Toro Rosso a prišlo povýšenie do Red Bullu.“

„Veľmi dobrú sezónu som mal aj v Red Bulle, teda predtým, než sa stalo to, čo sa stalo. Potom prišlo zopár ťažkých rokov. Myslím, že mi vo Formule 1 chýbali skúsenosti. A keď sa mi v roku 2019 podarilo vrátiť, zvolil som úplne prístup,“ povedal Kvjat.

„Obrátil som list a začal odznovu, trochu akoby som bol zas nováčikom. Naučil som sa nové veci a aj v tomto som cítil veľký progres. Len za tie dva roky som sa stal omnoho komplexnejším pretekárom. Cítim, že ak by prišla ďalšia príležitosť v top tíme, bol by to iný príbeh,“ dodal ruský pretekár.

Súvisiace články