logo F1online.sk

Wolff: Niki mi v tomto roku chýbal ešte viac

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 1. 2021

Je to asi devätnásť mesiacov, čo nás navždy opustil legendárny Niki Lauda. Rakúšan bol akcionárom aj jedným z lídrov tímu Mercedes, ktorý jeho odchodom utrpel veľkú stratu. Jeho vklad bol citeľný najmä v osobnej rovine. Jeho rady a prítomnosť tímu stále chýbajú, čo potvrdil to jeho kolega a priateľ, Toto Wolff.

Neoddeliteľná súčasť Formuly 1. Jeho červená šiltovka a nezameniteľný výraz, bez nich už F1 nikdy nebude ako predtým. V máji 2019 sme navždy stratili nezameniteľnú postavičku v osobe Nikiho Laudu. Charizmatický Niki stále veľmi chýba, nielen svojim najbližším, ale všetkým vo formulovej rodine.

„Povedal by som, že v tomto roku mi chýbal ešte viac, než vlani. Naozaj som si to uvedomil až na konci roka minulého roka, že môj dobrý priateľ skutočne odišiel,“ povedal Toto Wolff. „Môj spoločník na cestách a môj dôverník nás navždy opustil. Štruktúra, ktorú sme mali, predstavuje veľkú časť môjho života – cestovali sme spolu na preteky, naše spoločné debaty, naše každodenné večere…“

„Z okruhu by odišiel niekedy okolo štvrtej alebo piatej poobede a asi o ôsmej večer by prišiel na večeru. Sedel by tam so svojim iPadom a povedal by mi, že tam znudený sedí už asi hodinu. Ráno opúšťal okruh ešte pred príchodom cateringu. Mal rád tieto skoré ranné smeny, ja som po ňom vždy prevzal tú druhú… Naozaj mi chýba, najmä ako priateľ, ale tiež ako môj dôverník,“ hovorí Wolff.

Laudova rola v tíme bola veľmi dôležitá, už len preto, že bol aj jeho akcionárom. Svojimi radami a bohatými skúsenosťami zásoboval nielen Wolffa, ale aj Lewisa Hamiltona a celý tím.

„Boli v tomto roku momenty, kedy by sa mi zišiel jeho názor,“ hovorí Wolff. „Ale ak sa opýtam sám seba, čo by urobil Niki, odpoveď sa hneď vynorí, pretože on bol veľmi priamy človek. Keď som sa Nikiho v minulosti naozaj opýtal, zakaždým odpovedal s dávkou istoty: ‚Mal by si urobiť toto…‘.“