logo F1online.sk

Súťažné víkendy budú v roku 2021 kratšie, ubudne hodina jázd

Parc fermé, McLareny, Albon, Latifi
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 12. 2020

Formát súťažných víkendov sa bude meniť. Nebude to ešte vysnívaný trojdňový, ku ktorému sa chce Liberty Media postupne prepracovať, aby mohla do kalendára vmestiť až 25 veľkých cien, no súťažný víkend bude predsa len o niečo kratší. V tréningoch sa bude jazdiť o jednu hodinu menej.

Hoci o skrátení víkendového programu informujú pravidlá pre rok 2021, ktoré boli zverejnené už koncom októbra, až do včera zostala táto skutočnosť absolútne nepovšimnutá. Skracovať by sa podľa nej mali piatkové tréningy.

Kým júnová verzia pravidiel pre rok 2021 ešte rátala s dvoma piatkovými 90-minútovými tréningmi, v tej októbrovej sa už hovorí len o dvoch jednohodinových. Tretieho tréningu sa zmeny netýkajú, čo znamená, že po novom budú trvať všetky tri tréningy rovnako dlho.

Ako je možné, že si túto zmenu doteraz nik nevšimol? FIA pri aktualizovaných verziách pravidiel obyčajne ružovou farbou (prípadne prečiarknutím) vyznačí state, ktoré sa zmenili. Úprava dĺžky piatkových tréningov však takto zvýraznená nebola, čo zrejme spôsobilo, že bola prehliadnutá.

Odvtedy FIA zverejnila ešte novšiu verziu, a to po zasadnutí Svetovej motoristickej rady FIA v decembri. V nej sa stále píše o hodinových tréningoch, čo naznačuje, že nešlo o chybu, len v októbrovej verzii chýba označenie úpravy.

Okrem toho sa menili aj časové rozostupy medzi začiatkom tretieho tréningu a koncom toho druhého. Kým v tomto roku nesmelo deliť koniec piatkového programu a začiatok sobotňajšieho menej ako 18,5 hodiny, po novom to bude 19,5 hodiny.

Ak sa pravidlá pre rok 2022 v tejto časti na rozdiel od budúcoročných nebudú meniť, mali by sme sa opäť vrátiť k 90-minútovým piatkovým tréningom.

Za touto novinkou tak môže byť šetrenie nákladov, keďže sa monoposty v roku 2021 oproti tým tohtoročným tak veľmi meniť nebudú, zatiaľ čo v nasledujúcej sezóne nás čaká technická revolúcia na strane šasi.

Vedenie navyše nazbiera cenné informácie o tom, čo sa stane, ak budú tréningy kratšie. Diváci by sa mohli dočkať menej predvídateľných veľkých cien a Liberty by mohla pri rokovaniach s tímami vyrukovať s argumentom, že ak im skrátenie tréningov o jednu hodinu nespôsobilo problémy, tak by mohli zvládnuť aj ďalšie skracovanie programu.

Súvisiace články