logo F1online.sk

Binotto: Zlá sezóna 2021 by nám mohla do budúcna uškodiť

Mattia Binotto a tím Ferrari
© F1.com
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2020

Bývalý výkonný riaditeľ Ferrari Louis Camilleri jednohlasne s Mattiom Binottom konštatoval, že sezóna 2021 je z veľkej časti na odpis. Prioritou pre Maranello je vrátiť sa na čelo v tom ďalšom roku, a tomu podriadiť všetko. Binotto teraz uznáva, že tento cieľ môže byť ohrozený, ak by sa rok 2021 vyvíjal pre Scuderiu veľmi zle.

Ferrari určite nečaká, že by malo o pár mesiacov bojovať o titul. Chce sa však vrátiť aspoň do prvej trojky v Pohári konštruktérov. Na druhej strane kvôli tejto ambícii určite nebude chcieť obetovať svižný štart do novej éry.

“Myslím si, že rok 2022 bude dôležitejší ako 2021, a to z toho dôvodu, že z pohľadu techniky štartujeme novú éru,” vysvetľuje Mattia Binotto. “Ak sa už na začiatku sezóny 2022 ocitnete v situácii, že budete musieť konkurenciu dobiehať, bude to v nasledujúcich rokoch ťažšie.”

To si Ferrari po rokoch plných sklamania nemôže dovoliť, no na druhej strane si nemôže dovoliť sklamať ani v budúcej sezóne. Ak by tá sa vyvíjala podobne ako tohtoročná, bola by to katastrofa, ktorá by mohla Ferrari spomaliť aj pred ďalšími sezónami. Ferrari by totižto muselo minúť viac energie na riešenie akútnych problémov a pod rozpočtovým stropom by odčerpávalo z vývoja cenné prostriedky.

“Rok 2022 bude určite našou prioritou. Myslím si teda, že ak budeme pracovať na budúcoročnom aute, tak to bude len v prípade, že sa situácia bude vyvíjať horšie, než sme čakali,” prezradil šéf Maranella. “Alebo ešte preto, že na aute pre rok 2021 budeme potrebovať spraviť niečo, čo nám pomôže naučiť sa, ako čosi spraviť lepšie pre rok 2022.”

Z pohľadu optimalizácie financií je dôležité, aby už teraz bol budúcoročný monopost z veľkej časti hotový a tím sa mohol hneď v januári preorientovať na rok 2022. Scuderia v tomto smere pôsobí pokojne, Binotto hovoril o výborných výsledkoch novej pohonnej jednotky a tiež vyriešení problémov s odporom monopostu.

“Myslím si, že Ferrari nemôže akceptovať ďalšiu podobnú sezónu. Niečo musíme robiť lepšie, než sme doteraz robili. Keď sa pozriem na to, ako vyvíjame nové auto, tak mám nádej, že nás čaká lepšia sezóna. Neviete to však naisto, kým nie ste na trati a priamo sa neporovnávate s ostatnými,” uvedomuje si Binotto. “Bude dôležité, aby sme nemali taký ťažký rok, akým bol tento. Minimálne musíme bojovať o vyššie priečky.”

“Musíme si uvedomiť, ako na tom sme. Sme na šiestom mieste v Pohári konštruktérov, myslím si teda, že to musíme akceptovať s pokorou. Nezlepšíme sa len kvôli tomu, že sme Ferrari. Zlepšíme sa len preto, že každý jeden človek bude podávať lepší výkon ako v minulosti. Na to budeme potrebovať maximálne odhodlanie a jasné ambície. Myslím si, že náš tím ich má,” dodal.