logo F1online.sk

Magnussen: Len deti superboháčov môžu žiť sen o Formule 1

Kevin Magnussen
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 12. 2020

Kevin Magnussen na vlastnej koži zažil to, čo mnohí pred ním. Vo Formule 1 hrajú prím peniaze, pri rozhodovaní o jazdeckom zložení nevynímajúc. Tím Haas čelí veľkej finančnej neistote, a tak bol pri výbere jazdcov pre sezónu 2021 veľmi pragmatický. Siahol po juniorovi Ferrari a šampiónovi F2, Mickovi Schumacherovi, ktorého doplní syn ruského miliardára Nikita Mazepin.

Haas pritom nijak neskrýva, že mladý Mazepin si svoju sedačku v tíme kúpil. Logá spoločnosti Uralkali, respektíve skupiny Uralchem, budú v budúcom roku zdobiť lakovanie amerického tímu. Haas sa tak po štyroch rokoch rozlúčil s jazdeckou dvojicou Romain Grosjean – Kevin Magnussen. Dánsky pretekár pri svojom odchode pripomenul, aké náročné je žiť sen o Formule 1, najmä z finančného hľadiska.

„Ak by som mal teraz štyri roky a sníval o Formule 1, nebolo by vôbec jednoduché si ho splniť,“ povedal Kevin Magnussen. „Teraz je veľmi ťažké dostať sa do F1, ak nepochádzate zo superbohatej rodiny.“

„Ja pochádzam z normálnej rodiny – môj otec bol pretekár, no neboli sme bohatí. Keď som sa narodil, pretekal ešte v motokárach. Aj preňho bola Formula 1 splnením veľkého sna. Ja som mal to šťastie, že sa mi dostalo úžasnej pomoci a podpore od ľudí v mojom okolí, vďaka čomu som sa dostal do Formuly 1.“

„Som veľmi šťastný a vďačný za túto príležitosť a uskutočnenie veľkého sna, ktorý som sníval už ako chlapec. Mnoho krásnych spomienok a pekné pomyslenie, že som to mohol zažiť,“ povedal vďačne Magnussen.

Kevin nezažíva pocit odchodu po prvýkrát. Na konci sezóny 2014 musel uvoľniť miesto v McLarene Fernandovi Alonsovi a ročník 2015 strávil „na lavičke náhradníkov“. V roku 2016 po ňom siahol a Renault a o rok neskôr prestúpil do Haasu, s ktorým strávil štyri sezóny plné vzostupov a pádov.

„S Haasom som prežil krásne časy. Všetci ku mne boli za tie štyri roky neskutočne dobrí a s mnohými chlapcami som sa skamarátil. Vždy je náročné rozlúčiť sa s ľuďmi, ktorých máte radi,“ povedal dánsky pretekár.

Súvisiace články